Преди една година ръководството на държавната Българска банка за развитие

...
Преди една година ръководството на държавната Българска банка за развитие
Коментари Харесай

ББР с чуден кредит и за Младен Михалев-Маджо

Преди една година управлението на държавната Българска банка за развиване (ББР) бе заменено поради подозрения към провиснал огромен заем. Това сякаш действаше възпиращо за новия ръб и от този момент проблематичната процедура да се финансират с големи суми, достигащи 150 млн. лева, съмнително близки до властта компании поспря. Насред пренасочения фокус на обществено внимание към изборите обаче, наподобява, позабравените остарели способи се възобновяват, въпреки и не в познатите мащаби, написа "Капитал ".
Конкретно става въпрос за 19 млн. лева заеми, отпуснати от ББР за неотдавна основаната компания "Новактис " с контракт от 6 април. Формално нейни притежатели са две лица - Мирослав Илиев (70%) и Красимир Минчев (30%), само че косвените индикации водят към тогавашния водач на силовата формация СИК Младен Михалев-Маджо. Два дни по-късно, на 8 април, компанията придобива парцели в Силистра и Варна от "Феникс кепитъл ". Основно това е тогавашният цех за аерозоли, силикони и други уплътнители на банкрутиралия "Бросс холдинг ", който посредством много противоречиви дейности през 2013 година измъкна активите безусловно под носа на тогавашните си кредитори - ОББ и ДСК, и ги остави с към 10 млн. лева несъбираеми вземания. Разследване на "Биволъ " от 2019 година, основано на изтеклите документи от Panama Papers, пък сподели, че макар че не е заявен като подобен в България, краен автентичен притежател на "Феникс кепитъл " е точно Михалев.

Рестарт с познати лица
За това, че още веднъж зад "Новактис " стои той, индикациите са косвени. Мажоритарният притежател и изпълнителен шеф на сдружението, купило завода със заем от ББР, Мирослав Илиев е бил в борда на "Бросс холдинг " над 10 години - от 2002 година до залеза на завода при започване на 2013 година Новата компания значително репликира предходната - и при нея официално притежателите се водеха две лица, които, преди да основат "Бросс " през 1997 година във Варна (първоначално като вносител на строителни материали), нямат бизнес история и известни връзки със СИК или Михалев. Това са Здравко Петров Гючлиев и Сергей Петров Липчев.
Другият акционер в "Новактис " и ръководител на борда - Красимир Минчев, от 2012 година е съучастник с Илиев в "Провентусс България ", което е дистрибутор на уплътнители с по към 4-5 млн. лева годишен оборот. Преди несъстоятелността на "Бросс холдинг " в рамките му имаше друга компания "Провентус ", която е в разпродажба и очевидно активността е трансферирана към новата - тя даже продължава да употребява същия уебсайт и мейл.
Третият член на съвета на шефовете е Валентин Василев. Той е бил шеф на клона във Варна на свързаната със СИК Първа източна интернационална банка (ПИМБ, през днешния ден Интернешънъл асет банк) до 2005 година, а по-късно до 2010 година поема този в родният град на Михалев Силистра, където е построен и въпросният цех.
Той не действа от години, тъй че не е ясно в какво положение е техниката и какви вложения са нужни. Това, което е видно от имотния указател е, че материалният интерес по прехвърлянията на парцелите в Силистра е 5.5 млн. лева, а на тези във Варна - 1 млн. лева Това значи, че 6.5 млн. лева е оптимално вероятната платена цена (има възможност и тя да е по-ниска, а сумата да отразява данъчната оценка на имотите). Не е ясно обаче каква сума е платена още за оборудването и каква остава за възможни спомагателни вложения и оборотни средства. В салдото на "Феникс " към 2019 година парцелите се водят за малко под 1 млн. лева, а машините и оборудванията - за малко над 1 млн. лева
Срещу това стои заем от ББР от 6 април за 18 млн. лева От контракта за залог на предприятието не стават ясни доста елементи, като се изключи че заемът е разграничен на два транша - 15 и 3 млн. лева, а лихвата е 3-месечен Euribor + 3 процентни пункта надбавка, само че не по-малко от 3%. Няколко дни по-късно - на 12 април, е провиснал още един заем за 1 млн. лева при същите условия.
"Капитал " изпрати въпроси до новия притежател и шеф на "Новактис " на мейла за контакти на друга конролирана от него компания, само че не получи отговори до публицистичното привършване на броя. От ББР също не реагираха на запитването за коментар.

Един тройно препран цех
Историята на банковото ожилване на "Бросс холдинг " е съвсем христоматиен образец на потреблението на привиден заемодател. През 2005-2006 година стартиралата като дистрибутор компания взема решение да стартира и лично произвеждане, като за построяването му търси външно финансиране.
За първия стадий от плана за цех в Силистра "Бросс холдинг " издава облигационна емисия за 6 млн. евро, която се листва за търговия на Българската фондова борса. От книжата купуват пенсионни и договорни фондове, а ОББ е поддръжник на емисията и получава като поръчителство по заема ипотеки. Няколко години по-късно компанията взема още един капиталов заем от Банка ДСК за 3 млн. евро и учредява първи
залог на предприятието в интерес на банката.
Задълженията в началото се обслужват, само че с настъпилата рецесия приходите се свиват и финансовите индикатори се утежняват. Това естествено не е извънредно и следователно нормално кредитори и кредитополучател търсят задоволително решение. През 2012 година облигационерите се съгласяват на малко разсрочване, при изискване че "Бросс " даде в допълнение обезпечения, само че по този начин или другояче просрочията не престават и заемът става предварително дължим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР