Преди една година две момичета на 21 и 26 години

...
Преди една година две момичета на 21 и 26 години
Коментари Харесай

Година след трагедията на бул. „Черни връх“: Ще съдят Семерджиев и за швейцарската му книжка

Преди една година две девойки на 21 и 26 години бяха пометени от мощен джип на бул. „ Черни връх “ в София. Шофьорът – Георги Семерджиев, избяга . С подправена брошура, след приложимост на опиати и благодарение на полицията.

Катастрофата за следващ провокира гнева на обществото. Вече има и присъда. Георги Семерджиев беше наказан на 20 години затвор на първа инстанция. Промени ли се нещо една година след жестоката злополука.

Причината е, че юристът му Мирослав Христов не се яви в съда

5 юли 2022 година. Мощен джип опустошава двете млади девойки, до момента в който вървят по тротоара. И двете умират.
На фрагменти, които единствено bTV ви сподели, се виждаше, че на водача – Георги Семерджиев, са му нужни тъкмо 17 секунди, с цел да излезе от автомобила и да побегне. Охранителните камери в региона са запечатали пътя му. На част от записите се вижда единствено контур, а на други – че бягащият мъж е без дясна маратонка.

„ За страдание тъкмо слизането го няма. Но всичко от слизането от колата до дома всичко е открито. Безспорно е открито, че по неговите облекла има кръв от жертвите “, споделя тогава Ясен Тодоров, зам.-директор на НсЛС.

На първа инстанция той беше приет за отговорен по общо пет обвинявания

Охранителни камери демонстрират и по какъв начин Семерджиев се прибира в дома си. Това се случва 46 минути след злополуката. На фрагментите, с които единствено bTV разполага, се вижда по какъв начин жена с тъмна коса носи железна стълба, слага е под терасата на някогашния футболист и се отдалечава. След това той се качва по стълбата, прибира се в дома си, а дамата я прибира.

12 часа по-късно униформените задържат Георги Семерджиев в дома му. „ Обвиняемият Семерджиев е карал в трагичната нощ с съдбовните 166 км в час “, сподели тогава Сийка Милева.

При инспекция на 14 февруари 2022 година е открит неистинен документ, публикуван от Швейцария

Следват разкрития. Според управлението на Министерство на вътрешните работи през годините някогашният футболист е получавал защита от над 40 служители на реда. „ Някои от тези дейности са покрити с отминалост, която не разрешава дисциплинарното произвеждане да бъде извършено, само че във връзка с тези от чиновниците, за които е изтекла отминалост или няма задоволително събрани официални доказателства, само че е ясна съпричастността им към този случай, призовавам ги те самите да изоставен Министерство на вътрешните работи “, изясни тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Според проверяващите в нощта на злополуката дамата със стълбата е била полицайка - Симона Радева. „ Впоследствие след нейния разпит се откри, че с още две лица с една стълба са му помогнали той да се качи на балкона. На идващия ден, аз пребивавам в региона, сутринта отидох със личното си куче и намерихме стълбата. Направихме спомагателен оглед иззехме стълбата “, сподели Ясен Тодоров, зам-директор на НсЛС.

По същото дело условно е наказан и футболистът Иван Бандаловски

Това носи на Радева дисциплинарно уволняване. На Семерджиев са повдигнати пет обвинявания. Сред тях – шофиране с подправена шофьорска брошура и причиняване на гибел по несъобразителност във съдбовната вечер на 5 юли.

„ Моят наследник не е палач. Такова нещо не би направил тенденциозен. Да, две девойки ги няма, за жалост, доста ни е мъчително и на нас. Просто съжаляваме “, сподели Мариана, майка на Георги Семерджиев.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване

19 декември 2022 година – пет месеца след нещастието делото стартира всъщност. С разпити на очевидци. Сред хората, които се изправят пред съда, е полицайката Симона Радева. И военният прокурор Адалберт Кръстев, озовал се на бул. „ Черни връх “ минути след злополуката.

Пред съда Семерджиев смени версията си няколко пъти. На едно от първите съвещания сподели, че е бил похитен.
„ Няма защо да се прикривам, не виждам причина. Всичко ми е легално, имам си бизнес, имам си всичко, просто бях похитен, това несъмнено не го знаете, само че това е истината “, споделя тогава Семерджиев. По-късно обясненията му към този момент са други. А точно – че във съдбовната вечер той е бил в колата, с нея се е провеждал тест драйв, само че зад кормилото е бил различен.

Автошколите крадат от часовете по кормуване

„ Ние не спорим, че е нашето ДНК, автомобилът в този час не сме го управлявали ние. На мен безусловно ми споделя, че има липса на спомен. От момента на удара до служителите на реда влизат в тях – няма спомен. Това са едни 15 часа “, споделя Мирослав Христов, юрист на Семерджиев.

По делото са направени редица експертизи, десетки движимости лица са изслушани пред Софийския градски съд. Резултатите от две от експертизите обаче, се разминават. Едната демонстрира съществуване на опиати в кръвта на водача, а другата – не.

17 секунди са нужни на към този момент упрекнатият за злополуката, с цел да излезе от мощния си автомобил и да побегне

21 април 2023 година Девет месеца след нещастието идва и присъдата на Софийския градски съд. „ Налага на подсъдимия Семерджие на съображение член 23, алинея 1 от Наказателен кодекс, общо отнемане от независимост за период от 16 години, което на съображение чл 24 от нк се усилва до 20 години отнемане от независимост, търпимо при първичен непоколебим режим “, афишира Стефан Милев, ръководител на правосъдния състав, Софийски градски съд.

Така Семерджиев е приет за отговорен по всичките пет обвинявания като получава едно общо наказване от 20 години затвор. „ Има присъда за безчинство, има многочислени, както показах в пледоарията си, нарушавания. Не е оказал помощ на потърпевшите, каквото обвързване има по закон. Видях цялостна липса на сдържаност към осъществените действия “, споделя Чавдар Железчев, наблюдаващ прокурор.

Фалшивата му шофьорска брошура била направена с пъстър принтер, излиза наяве от претекстовете на съда

Освен това Семерджиев би трябвало да заплати 700 000 лв. кръвнина на фамилиите на едно от починалите девойки.
22 юни 2023-та - 11 месеца след нещастието, делото стартира на втора инстанция, само че с провал. Причината – юристът на подсъдимия не се яви в съда, тъй като имал друго дело. Така беше отсрочено за края на септември. 

През миналата една година правосъдното досие на Георги Семерджиев се усили. Първо  - с още една присъда от две години отнемане от независимост. Този път за закононарушение осъществено през 2012 година, когато подсъдимият взе участие в пердах. И второ - скоро следва против Семерджиев да стартира и ново дело още веднъж за шофиране с подправена швейцарска брошура, този път няколко месеца преди съдбовната злополука.

С 60% по-малко са случаите на незаконно прекосяване на границата, уточни вътрешният министър

Образувано е и досъдебно произвеждане за полицейски чадър над Семерджиев. До този миг няма повдигнати обвиняване, а година след злополуката следствието по случая продължава, прецизираха за bTV от Софийската градска прокуратура.

От момента на злополуката на бул. „ Черни връх “ до през днешния ден от Министерство на вътрешните работи всекидневно оповестяват какъв брой пияни и дрогирани водачи са засечени на пътя. Ако съпоставим случаен ден от юли 2022 година и различен - от юни 2023-та, ще забележим, че нарушаванията не понижават.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР