Преди двадесетина години за пръв път се проведоха избори по

...
Преди двадесетина години за пръв път се проведоха избори по
Коментари Харесай

380 гласували - 809 гласа. Защо ВАС отмени избора на ректор на Техническия университет |

Преди двадесетина години за пръв път се организираха избори по подобен метод - на първия стадий всеки имаше право да гласоподава за повече от един претендент, а на балотажа - за един. Така се стигна до нечиста сделка, която се показваше в следното: ръководители на звена, в това число на факултетите, се избират, откакто се избере ректор. Някои ръководители насочваха гласуването към определени двама претенденти, които да отидат на балотаж. Това е порочна скица, при която тези, които ръководят, дефинират кой ще бъде ректор.

Представете си на 84 ръководители да раздадете листчета с указани имена на двама претенденти, които би трябвало да стигнат до балотаж. Останалите нямат късмет, ректорът е верният и след избирането му той раздава " индулгенции " на тези, които са го подкрепили. Тази кохорта от едни и същи хора ръководи университета 15 години.

Така разказва пред OFFNews обстановката в Техническия университет в София проф. Веско Панов - преподавателят в Техническия университет в София и негов някогашен заместник-ректор, който завоюва дело пред Върховния административен съд против разпоредбите за избор на ректор в инженерното висше учебно заведение. С окончателното си   от 16 декември Върховен административен съд анулира решението на Общото заседание на ТУ-София за избор на ректор през 2019 година и постанови провеждането на нова процедура по нови правила.

През 2019 година за ректор е определен проф. Иван Кралов. Парадоксално на първия етап при 380 присъстващи делегати общият брой на гласовете " за " петимата претенденти е... 809. Резултата оспорва проф. Панов - машинен инженер и правист, който тогава е един от претендентите.

" Вложих страсти, средства, с цел да обърна внимание на казуса ", споделя проф. Панов, който се обляга на конституционното предписание за общо равно изборно право и, виждайки организацията на избора в ТУ, се пита: " Как по този начин гласът на един, дал своя вот за един човек, да е еднакъв на гласа на различен, дал своя вот за повече претенденти? ". Нарича това " абсурд " и пледира за връщане на " нормалността ".

Такава съгласно него в този момент липсва: не се зачитат действителните достижения на младите учени, а е значимо до кого са доближени те; връзките са феодални - всичко зависи от ректора; всеки конкурс за доцент или професор се афишира по волята на ректора; не се подтиква творчеството... по този начин се опустошават душите на младите, споделя професорът.

На първа инстанция жалбата му е отхвърлена, само че на втора висшите съдии я почитат. Съдебният състав е безапелационен, че " в теорията и решенията на Конституционния съд няма несъгласие по въпроса, че равното изборно право допуска всеки гласоподавател да има единствено един глас, който да е с идентична тежест с гласовете на другите гласоподаватели " (...), което предписание в резюме се формулира с максимата " Един човек - един глас - една тежест ".

В случая членовете на Оценка за съвместимост на ТУ при избор на ректор на първия кръг са разполагали с друг брой гласове - от един до пет поради броя на участниците и според от желанието на членовете на Оценка за съвместимост да гласоподават за повече от един претендент. Видно от съотношението на изборния резултат по отношение на броя на гласувалите и тежестта на гласовете " за " на всеки от гласувалите е друга според от това за какъв брой души са дали своят вот " за ", пишат те в решението.

А във връзка заключенията на сътрудниците си от по-долната инстанция означават, че изводът на Административния съд в София град, че липсват основни административно-процесуални нарушавания е погрешен, " защото нарушаването на правилото на равното изборно право в първия кръг е довело до погрешно ценене за действителни на забележителен брой гласове " за " - а точно на най-малко 429, колкото е разликата сред зачетените действителни гласове " за " - 809 и гласувалите - 380 члена. Незаконосъобразно зачетените за действителни гласове " за " е по-голям даже от броя на гласувалите, което е толкоз значително административно - процесуално нарушаване, че води до неспособност за инспекция дали законосъобразно са били избрани участниците в балотажа и се отразява на законосъобразноста на крайния акт - оспореното решение, като част от процедурата довела до постановяването му ".

Оттук нататък следва министърът да назначи длъжностен ректор, който да промени разпоредбите за избор и подобен да се организира още веднъж. Но в университета тече подписка за осъществяване на Общо заседание, което да промени правилника и то да избере ректор.

Ще назначи ли министърът длъжностен ректор? OFFNews се обърна с този въпрос към Министерството на образованието и науката. Отговорът е по-скоро негативен.

" Съобразявайки се с решението на Върховния административен съд, Министерството на образованието и науката ще следи деликатно развиването на този въпрос, както и дейностите, които ще предприеме Общото заседание на ТУ-София. Министърът на образованието и науката е в подготвеност да упражни пълномощията, дадени му от Закона за висшето обучение, в това число и да назначи краткотрайно изпълняващ длъжността ректор на ТУ-София, в случай че са налице законовите учредения за това.

В сходство с правилото на академична автономност, прогласен в Конституцията и развъртян в Закона за висшето обучение, за Министерството на образованието и науката е от изключителна значимост да бъде открит рационален баланс и да бъдат предпазени публичните ползи, свързани със студентите, докторантите и с университетския състав, както и да се обезпечи опция висшето учебно заведение да продължи да действа обикновено.

Разполагаме с информация, че Общото заседание на ТУ-София ще организира свое съвещание на 25 януари 2022 година, на което ще прегледа промени в разпоредбите за избор на ректор, както и ще организира нов избор за ректор.

По мотив този случай с ТУ-София министърът на образованието и науката ще се обърне към ректорите на всички висши учебни заведения, които да създадат обзор на разпоредбите, уреждащи провеждането на избори, с оглед недопускане на несъгласие с конституционни или други открити правила, както и да подхващат дейности за синхронизиране на вътрешните си актове с цитираното решение на Върховния административен съд ", пишат от МОН до редакцията на OFFNews.

за свикването на Общо заседание беше оповестено в уеб страницата на университета на 21 декември. В него не обаче не написа на коя дата, от какъв брой часа и къде ще се организира то. Озадачава и фактът, че се възнамерява провеждането в едно съвещание и на смяната на правилника, и на избора на ректор.

" Как на едно и също съвещание ще приемеш правила за избор и ще избереш ректор - учуди се правист отвън средите на ТУ, който разяснява въпроса за OFFNews. - Нали има процедура за подаване на кандидатури, показване на стратегии от претендентите? "

Интересът е значителен - установи проф. Панов, който дефинира подписката и протичащото се като " фрапантно нарушаване ". Той е безапелационен, че правосъдното решение би трябвало да бъде изпълнено, и освен - нужен е одит на университета. Защото " страната дава дотация от 50 милиона, само че страната не желае против тях да знае по какъв начин се е развил университетът; не слага задания, не споделя, че би трябвало да се стигне от точка А до точка Б; парите потъват в пясъка. Какво по-хубаво от това да Ви дадат 50 милиона и да не Ви управляват по какъв начин ги харчите? ".

За край го попитахме има ли реваншизъм по отношение на него поради правосъдното дело. В университета в този момент се раздават награди, но аз съм зачеркнат от листата, отвърна той. " Но това са дребни неща. Ако съм стоял за дребнотемието, в никакъв случай нямаше да се захвана с това ", споделя професорът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР