Преди дни България се разлюля от земетресение, макар и не

...
Преди дни България се разлюля от земетресение, макар и не
Коментари Харесай

Проф. Николай Милошев, директор на Геофизичен институт към БАН, разкри пред "ШОУ" дали ни чакат още земетресения като това край Гоце Делчев

Преди дни България се разклати от земетресение, въпреки и не толкоз мощно по магнитуд, колкото историята у нас помни. И въпреки всичко – задоволително, с цел да провокира кратковременен ужас и суматоха в мнозина. Земетресението е записано в Югозападна България, сочи информация от Европейския сеизмологичен център, като земният трус е с магнитуд от 4.1 по Рихтер, усетен в 17:17 ч. на 2 август. Епицентърът е с дълбочина от 2 км и е на 18 км от Гоце Делчев, на 55 км от Благоевград и 114 км южно от София. За да разсеем подозренията за следващи трусове, беседваме със сеизмолога и шеф на Геофизичния институт към Българска академия на науките – проф. Николай Милошев.

- Проф. Милошев, преди броени дни бе записано земетресение в Югоизточна България с магнитуд от 4 по Рихтер. Имаме ли мотив за терзание?
- Слава Богу, нищо ужасно няма. Основният трус бе с магнитуд от 4 по Рихтер, а след него и още един от 3, 4. Неприятното в тази ситуация е, че в региона, в който е записано, много хора са го усетили, надлежно са се уплашили. Макар че то се случва най-много сред Банско и Гоце Делчев, в източния завършек на парк „ Пирин”, който е безусловно необитаем регион. Но въпреки всичко са го усетили – и в Благоевград, и в Пловдив, даже в София на доста места.

- Според класификацията този магнитуд не е мощен, все пак обичайно провокира суматоха в някои хора.
- Да, съгласно класификацията това не е мощно земетресение. Но чувството на хората постоянно е в пъти по-голямо. Знаете, когато се разклати всичко в близост, изключително пък земята под краката ви, нищо не е в положение да ви убеди, че това е едва. Но това е просто чувство. В реалност ситуацията не е толкоз ужасно.

- Поне моето чувство бе за отвесно разклащане. Но можем ли да приказваме за по-щадящ вид на земетресението въобще?!
- Да, земетресението може да бъде и отвесно, и хоризонтално. Това, което може би вие смятате, че е чувство като от отвесно разклащане, съгласно мен е противоположното – усетили сте хоризонталното. Защото, колкото по-далеч сме от епицентъра на земетресението – както е в нашия случай в София – толкоз по-малко усещаме отвесния съставен елемент, който затихва по-бързо, а се усеща повече хоризонталният. По принцип



във всички трусове има вибрации във всички направления –

и по вертикала, и по хоризонтала. В този случай в този момент съм на мнение, че нямаме мотив да се тормозим, тъй като става дума за сеизмично деен регион. На такива места трусове стават непрестанно, единствено че много по-слаби, които никой не усеща. Сега беше малко по-силно и по тази причина е неприятно. Но е в тези граници, в които е несъмнено, че няма материални вреди, пък за човешки въобще да не приказваме.

- В суматохата при земетресение има хора, които реагират много безразсъдно по отношение на личното си здраве. Какви рекомендации бихте им дали?
- Много е елементарно да се каже и доста мъчно да се направи. Човек, в случай че може да не изпадне в първия миг в суматоха, би си направил най-хубавата услуга. Защото суматохата в никакъв случай не е добър консултант, в нито една житейска обстановка, знаете го, допускам от личен опит, както го знае и всеки един от нас. Но е доста мъчно постижимо. Все отново добре е в такива обстановки да не се употребяват асансьори, в случай че човек е тръгнал да излиза отнякъде. По-добре да слезе по стълбите. Но най-добре да изчака да мине трусът и тогава да тръгне, а не да хукне сега на неговото случване, тъй като по този начин

излага себе си на по-голям риск, в сравнение с е допустимо да има

в реалност. А в случай че в този миг сме си у дома, добре е да застанем под касата на врата или пък под здрава маса. Но отново споделям – земетресението в този момент напълно не е чак толкоз мощно, с цел да провокира такова терзание.

- Предвид внезапните климатични особености, хората станаха много чувствителни. А в този момент и земетресението внася в допълнение напрежение…
- Така е кардинално, да. Имаме климатични промени, имаме и земетресение, само че сред двете няма база за корелации.

- Да чакаме ли в този момент някакви по-слаби вторични земетресения?
- Би трябвало да има, да. Първото към този момент се случи – 45 минути след първичното земетресение. Надявам се, че в този момент последователно ще затихне и хората към този момент няма да го усещат.



- Съседна Гърция много постоянно я люлеят земетресения…

- О, да, по този начин е. За наш шанс в Гърция сеизмичната интензивност е доста по-голяма, в сравнение с е в България. Това е било постоянно и ще продължава да бъде по този начин. У нас също има сеизмични огнища, само че съпоставено с Гърция, не е за говорене. За страдание не сме като Германия и Чехия обаче, където пък трусове не стават на процедура.
На земята има сеизмично дейни зони и такива, които не са толкоз наранени. Може би въпреки всичко малко повече би трябвало да се концентрираме към това, че и

България е в сеизмично дейна зона

За страдание, трусове с по-силен магнитуд, който се беше случил преди не доста време в Иран, са се случвали даже и по българските земи при започване на 20-и век. Това са първите години след 1900 година За страдание, това е нещо, което е изцяло допустимо в миналото, в бъдеще, още веднъж да ни се случи и хубаво е ние да бъдем в известна степен готови за това. Да, до известна степен нашата земя е благословена, тъй като земетресенията в Гърция и в Турция са много повече от българските. В Румъния имат Вранчанското сеизмично огнище с надълбоко земетресение. От тази позиция, ние сме до известна степен привилегировани, въпреки и не вечно.

Интервю на Анелия ПОПОВА, в. " ШОУ "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР