Преди десет години кървавият държавен преврат не само послужи като

...
Преди десет години кървавият държавен преврат не само послужи като
Коментари Харесай

От презареждането до курабийките. Как САЩ примамват Украйна

Преди 10 години кървавият държавен прелом освен послужи като начало на гражданска борба в Украйна, само че и се трансформира в значимо геополитическо събитие, в което незабавно се включиха външни играчи. Най-значими са американците. Тяхната роля в така наречен “Евромайдан ” към този момент не се опровергава даже в самите Съединени американски щати. За това по какъв начин западната дипломация обезсили мирния сюжет в Киев - в материала.

Мисля, че сме в играта “

През февруари 2014 година в интернет се появи запис на диалог сред Виктория Нюланд, тогава формален представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, и американския дипломат в Киев Джефри Паят. Изключително намерено, с циничен език, те обсъждаха по какъв начин да се оправят с Украйна.

- Какво мислиш? – пита Нюланд.

- Мисля, че сме в играта - дава отговор Пайет. - Кличко очевидно е сложен детайл тук. Особено в случай че приказваме за позицията му на вицепремиер. Мисля, че би трябвало да говорите с него, да му покажете мястото в този сюжет.

- Не мисля, че Кличко би трябвало да отиде в държавното управление “, отвръща Нюланд. - Не съм сигурна, че това е добра концепция.

- Просто го оставете да остане и да си прави политическата работа, сподели Пайет снизходително.

Разговорът продължава в същия дух, с разискване на украинските опозиционери като безусловно подвластни от волята на другите. Отнася се и за европейците, които очевидно нервират американците с нерешителността си. Нюланд е изцяло сериозна с думите: „ Знаеш ли, майната им на Европейски Съюз “ (в оригинал фразата звучи по-грубо).

Това е най-убедителното доказателство за това какъв брой надълбоко са намесени американските управляващи в украинските каузи. Но не постоянно е било по този начин.

Байдън излиза на сцената

Първите известия за вълненията в Киев, които започнаха на 21 ноември 2013 година, не провокират възторг измежду формален Вашингтон. Държавният секретар Джон Кери единствено „ изрази угриженост “ пред украинското държавно управление на 10 декември след конфликтите.

Закъснялата и по американските стандарти бавна оценка контрастира внезапно с реакцията да вземем за пример на „ Оранжевата гражданска война “ от ноември 2004 година Тогава президентът Джордж У. Буш даде обещание: Вашингтон „ ще поддържа изцяло всички демократични процеси “.

Въпреки това Барак Обама, който смени Буш, прогласи политика на „ презареждане “ с Москва (на символичния бутон обаче чиновниците на Държавния департамент написаха “претоварване ”). Американски публицисти увериха, че новият притежател на Белия дом се е „ старал да избегне неустойчивостта “ в Киев. А идеалът, както означи колумнистът на “Ню Йорк Таймс ” Питър Бейкър, е да се реши всичко „ с най-малко принуждение или геополитически катаклизми “.

Не е ясно дали това в действителност се е случило. Но е безусловно несъмнено, че Джо Байдън, тогавашен вицепрезидент, съвсем незабавно се включи в подмолната игра. Той интензивно лобира за персонални ползи: синът му Хънтър скоро влезе в борда на компанията “Бурисма ”, която добиваше газ в Украйна.

" Бъдещето на Съединени американски щати е с Украйна "

Сенатор Джон Маккейн, влиятелен „ ястреб ” на американската политика, абсолютно поддържа протестиращите. Той разкритикува Обама, че е муден. Белият дом от своя страна разубеди републиканеца да не се меси в украинската рецесия.

Но приготвиха свои емисари. Виктория Нюланд стартира бурна активност. Именно с нея се свързва известният лаф: „ Курабийки от Държавния департамент “.

Още на 5 декември, говорейки в ОССЕ, тя сподели: „ Настъпи моментът Украйна да задоволи стремежите на своя народ или да го разочарова и да рискува да се потопи в безпорядък и принуждение “. И добави, че няма подозрение на чия страна са Съединени американски щати.

Няколко дни по-късно Нюланд организира демонстративни срещи с представители на украинската съпротива. И тогава тя „ отиде при хората “ - дружно с дипломат Пайет тя раздаде сандвичи и курабийки на Майдана. За да бъдем почтени, заслужава да се означи, че „ курабийки “ също са били предлагани на полицията.

Тогава се включи и Маккейн. Той стартира речта си пред стачкуващите на 15 декември с одобрение на украински. До него стоеше съперникът му в Сената: демократът Крис Мърфи. Но той също похвали протестиращите за „ справедливата идея “. „ Бъдещето на Украйна е с Европа, а бъдещето на Съединени американски щати е с Украйна “, извика конгресменът към тълпата. Стана ясно, че във Вашингтон към този момент е реализиран консенсус даже на междупартийно равнище.

Месец по-късно Съединените щати постановат визови наказания против няколко украински чиновници. Байдън беседва по телефона с Виктор Янукович, призовавайки за отбягване на сурови ограничения и анулация на признати по-рано „ антидемократични “ закони.

Накрая Обама нарушава мълчанието в обичайното си послание към Конгреса на 28 януари.

Мащабът на намесата е поразителен “

Американският президент приказва в духа на Нюланд и Маккейн: Съединени американски щати желаят в Украйна да се съблюдават демократичните правила, нищо повече. „ Всички хора имат право да показват мнението си свободно и спокойно и имат право да дефинират бъдещето на своята страна “, акцентира той.

Февруарското приключване на диалога на Нюланд с Пайет обаче разкрива същинското положение на нещата. Вашингтон, апропо, не отхвърля достоверността на записа.

„ Стенограмата допуска, че Съединените щати имат доста ясни хрумвания за това какъв би трябвало да бъде резултатът и са ангажирани с постигането на тези цели “, призна колумнистът на BBC Джонатан Маркъс.

" Нюланд разиска с посланика на Съединени американски щати в Киев състава на бъдещото държавно управление, което пучистите ще сформират. В същото време тя уточни на Европейския съюз неговото същинско място в международната политика. През февруари 2014 година „ подбраните “ от американците герои станаха основни участници в кървавото завладяване на властта “, означи по-късно Сергей Лавров.

По-късно Владимир Путин сподели, че протестиращите на Майдана са получавали пари от непознати страни.

" Според наличните данни материалната поддръжка за по този начин наречения протестен лагер на Площада на Независимостта в Киев от посолството на Съединени американски щати възлизаше на един милион $ дневно. Допълнителни огромни суми бяха жестоко преведени непосредствено в банковите сметки на водачите на опозицията. И ние бяхме приказваме за десетки милиони долари “, напомни съветският президент.

Европейците се пробваха да накарат Янукович и водачите на опозицията да седнат на масата за договаряния. За това способства и Москва.

На 21 февруари украинският президент и представители на Майдана подписаха „ Споразумение за споразумяване на политическата рецесия в Украйна “. Този документ трябваше да постави завършек на конфликтите и да разреши „ образуването на държавно управление на националното единение “ - при започване на март. Преди подписването формален Киев изиска присъединяване на съветската страна.

Пристигна комисарят по правата на индивида Владимир Лукин. Заедно с дипломат Михаил Зурабов той дойде в администрацията на Янукович. Но някои точки от съглашението не устройваха Москва. В резултат на това подписите, с изключение на украинците, бяха сложени от външните министри на Германия и Полша, както и от ръководителя на отдела за континентална Европа на френското външно министерство. Съединени американски щати не се причислиха към това.

И опозицията в последна сметка наруши отговорностите си. Сблъсъците по улиците на Киев се възобновиха с по-голяма мощ. През този интервал Нюланд и Пайет по този начин и не стопираха бунтовниците - съгласно тях това е вътрешен въпрос на страната.

Но с течение на времето американците стопираха да се пробват да дезавуират присъединяване си. Тед Карпентър, старши помощник в Института “Като ” един от водещите мозъчни тръстове в Съединени американски щати, написа: „ Мащабът на намесата на администрацията на Обама в украинската политика е поразителен. А Нюланд и Паят възнамеряваха, до момента в който Янукович беше законен президент на Украйна. Удивително е, че дипломатически представители на непозната страна (и страна, която постоянно декларира нуждата от ценене на демократичните процеси и суверенитета на други страни) заговорничат да отстранен определеното държавно управление и да го заменят с длъжностни лица, почтени за утвърждение. "

Политиката на Вашингтон, сигурен е той, не е просто интервенция, само че и до известна степен ръчно ръководство на непозната страна.

В публицистична публикация на “Вашингтон Пост ” скоро след свалянето на Виктор Янукович, беше предизвестено за две закани: „ Първо, финансовата система на Украйна ще се срине без съветска или западна помощ. Второ, страната ще се раздели по географски линии, защото рускоезичното население в източната част на страната може би с поддръжката на Москва ще отхвърли новия политически ред “.

Последвалите събития изцяло потвърдиха това.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6082Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед7695Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед15277Пламен Павлов: Целият свят лимитира квотите за излъчванията, само че Европейски Съюз е отличник по какъв начин не би трябвало да се прави товаАлтернативен Поглед30940Пламен Павлов: Столтенберг ни тласка в ръцете на военния конфликтАлтернативен Поглед41216Полк. доцент Гиргин Гиргинов: Обстановката в Газа, в Украйна и изтичащият престиж на САЩАлтернативен Поглед374124Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252042Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед230176Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед113521Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед95251Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР