Преди десет години 96% от българите обитаваха собствени жилища и

...
Преди десет години 96% от българите обитаваха собствени жилища и
Коментари Харесай

Всеки седми българин живее под наем

Преди 10 години 96% от българите обитаваха лични жилища и единствено 4% бяха наематели. Но бързо настъпиха осезаеми промени и в този момент 85% живеят в личен (семеен) апартамент или къща, а 15% употребяват непознати домове.
Това демонстрират най-новите данни на Евростат за жилищния фонд в Европейски Съюз през 2022 година За отбелязване е, че през 2012-2013 година с Румъния бяхме на равна нога в класацията по лични жилища - на първо и второ място, до момента в който в този момент България е чак на седмо място, а северната ни съседка е №1 с 95% дял на популацията, живеещо в собствен дом. Пред нас са все страни от някогашния социалистически блок: Словакия, Хърватия, Унгария, Литва и Полша.
В Западна Европа съотношенията са по-други. В Германия над 53% от популацията живее чартърен, а в Швейцария този % е още по-висок - съвсем 58 на 100.
Средно в целия Евросъюз 69% от хората са притежатели на дома си, а 31% са наематели, показва Евростат. Графиката демонстрира каузи на притежателите (в синьо) и на ползвателите (в жълто):
Европейската статистическа работа не прави разбор на аргументите, единствено отразява обстоятелствата. Но експертите акцентират редица фактори за намаляването на притежателите у нас - стопански и демографски. Например, въздействие оказва повишаването на парцелите, което е спънка за значително хора да се снабдят със личен дом. Други пък, изключително по-младите, които постоянно сменят работата и пътуват много, избират да не се закотвят с покупка на жилище. Трети, които са задоволително платежоспособни, пресмятат, че е по-добре да заплащат месечен наем, в сравнение с да бързат да купуват безценен парцел и да се заробват с огромни ипотечни заеми.
Интересен факт е, че България е измежду страните в Европейски Съюз с доста пустеещи къщи и жилища и в това време с огромен дял на пренаселените жилища. И тук привидният абсурд има разнообразни пояснения. Тъмните прозорци на село са свързани с процесите на остаряване и обезлюдяване. В огромните градове пък има много жилища, които са купени с капиталова цел, само че по някаква причина не са дадени чартърен и стоят под ключ. Немалко парцели стоят необитавани поради разногласия за собствеността сред родственици и наследници. Друга причина е, че има доста хора, които са отпътували за чужбина и не отдават, нито продават жилищата си.
По-голямата част от популацията в България - 53%, живее в къщи. За съпоставяне, в Испания 66% живеят в жилища, а на другия полюс е Ирландия, където 89% от семействата живеят в къщи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР