Преди да си направите постоянна татуировка, може да помислите какво

...
Преди да си направите постоянна татуировка, може да помислите какво
Коментари Харесай

Мастилата за татуиране съдържат неупоменати в етикета вещества

Преди да си извършите непрекъсната татуировка, може да помислите какво има в шишенцето с мастило. Изследователи от университета в Бингхамтън са разкрили обезпокоително разминаване сред това, което е посочено на етикетите на мастилата за татуировки, и действителните съставки, които се съдържат в тези мастила, заяви Study Finds.


Проучването стартира с въпроса по какъв начин светлината въздейства върху татуировките и техните химически съставни елементи. Докторантката Кели Мосман, дружно с сътрудниците си Ахшабиби Ахмед и Александър Рурен, откриват, че доста мастила за татуировки съдържат субстанции, които не са упоменати на етикетите им. Това противоречие повдигнало въпроса дали става дума за артикули от разпад или за истински съставки.

Изследователският екип проучва мастила от девет американски производители, обхващащи набор от световни до по-малки предприятия, в шест разнообразни цвята. От 54 образци на мастила удивителните 90 % демонстрираха обилни разлики от етикетите си, в това число разнообразни пигменти и невключени в листата добавки. Изненадващо, повече от половината от пробите съдържаха полиетиленгликол - съединяване, което може да докара до увреждане на органите при неведнъж излагане на въздействието му. Други констатации включват пропиленгликол, прочут алерген, антибиотик, употребен при инфекции на пикочните пътища, и 2-феноксиетанол, който съставлява риск за кърмачетата.

Последиците от тези констатации са широкообхватни. За татуистите и техните клиенти това изследване акцентира незабавната нужда от по-добро етикетиране и индустриални практики.

" Надяваме се, че производителите ще възприемат това като опция за преоценка на продукцията си, а художниците и клиентите ще възприемат това като опция да упорстват за по-добро етикетиране и произвеждане ", споделя създателят на проучването Джон Свирк, доцент по химия в университета в Бингхамтън.

Регулаторният контрол върху мастилата за татуировки в Съединени американски щати се развива неотдавна. Преди приемането на Закона за модернизиране на регулирането на козметичните артикули (ЗМРКП) в края на 2022 година мастилата за татуировки не бяха контролирани, класифицирани просто като козметични артикули. Този закон за първи път разреши на Администрацията по храните и медикаментите (АХЛ) да контролира мастилата за татуировки, в това число да подсигурява точни практики за етикетиране.

" АХЛ към момента умува по какъв начин да наподобява това и ние считаме, че това изследване ще повлияе на полемиките към ЗМРКП. Това е и първото изследване, което категорично преглежда мастилата, продавани в Съединени американски щати, и евентуално е най-всеобхватното, тъй като преглежда пигментите, които номинално остават в кожата, и опаковката притежател, в която пигментът е суспендиран ", изясни Свирк.

" Целта ни в доста от тези проучвания е да дадем опция на артистите и техните клиенти. Художниците на татуировки са съществени експерти, които са посветили живота си на този поминък и желаят допустимо най-хубавите резултати за своите клиенти. Опитваме се да подчертаем, че има някои дефекти в производството и етикетирането ", заключи Свирк./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР