Преди да се стигне до покана, за да бъде връчен

...
Преди да се стигне до покана, за да бъде връчен
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Президентът трябва да постави две условия преди да връчи втория мандат

Преди да се стигне до покана, с цел да бъде връчен втори мандат, съгласно мен президентът би трябвало да сложи две условия - първото е актуализация на бюджета, с цел да има пари за избори и второ - да бъдат планувани президентските избори. Това изясни в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в СУ.

Ако бъде върнат втория мандат, по-късно доста бързо ще се завърти рулетката и президентът ще бъде притиснат от периоди, изясни доцент Киселова.

Публичното право, за разлика от частното, се случва пред очите на обществото и допускам, че даже единствено един депутат, в тази ситуация, допускам, че това ще е господин Митов, както оповестиха, ще отиде да одобри и да върне мандата, разяснява доцент Киселова обстановката с втория мандат, който би трябвало да бъде връчен на втората по величина политическа мощ в Народно събрание, която в тази ситуация е ГЕРБ.

Относно проблема с отдръпването на Пламен Николов като предложение за министър председател в проектокабинета на " ИТН " и гласуването през вчерашния ден решение на Народно събрание, доцент Киселова изясни, че в този случай е нужен акт на Народното събрание, защото при предварителната фаза при президента мандатът е бил сполучлив, а отдръпването на претендента се е случило във етапа, когато се постанова Народно събрание да се произнесе.

На въпрос дали тази обстановка е мотив за тълкувателно решение от Конституционния съд, доцент Киселова отговори: Конституционен съд може да ни каже, че в случай че има акт на президента, би трябвало да има акт на Народно събрание, може да ни каже, че е задоволително да се оповести... Правото е живо, само че животът постоянно е по-богат от правото.

Партиите, когато се явяват на изборите, се явяват със поръчка, че желаят да вземат участие в ръководството. За напред оня, който води договарянията, ще би трябвало да ги води много по-отговорно и безапелационно, т.е. да не отдръпват бъдещите сътрудници поддръжката си, счита доцент Киселова.

Тя разяснява и размяната на реплики в Народното събрание през вчерашния ден, откакто Татяна Дончева оприличи ръководителя на Народно събрание Ива Митева на болонка, а тя й отговори, че тази порода кучета може да има доста мощен темперамент.

Напрежението от миналите седмици, в които партиите водиха договаряния и си разменяха реплики пред медиите, а по-късно тези реплики се придвижиха в Народното събрание, демонстрира едно - политиците ни не са на това равнище, което чакахме, че ще поддържат, давайки поръчка, че ще възраждат парламентаризма. Предполагам, че след размяната на обидни реплики напрежението към този момент спада.

Според доцент Киселова, да се приказва за конституционна рецесия е доста тежка присъда.

Кризите са политически, Конституцията във всеки един миг, в който се наложи, се ползва. Конституционна рецесия ще има тогава, когато най-малко два от трите съществени органа - Парламент, Министерски съвет, Президентство, не действат.

Така че, към сегашния миг рецесията е единствено политическа, добави доцент Киселова.

Вижте диалога във видеото

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР