Преди да отправим претенциите си към общината, към правителството, към

...
Преди да отправим претенциите си към общината, към правителството, към
Коментари Харесай

Петър Курумбашев: ЕС е длъжник по отношение на мерките за стимулиране на електрическата мобилност

Преди да отправим претенциите си към общината, към държавното управление, към Европейския съюз, дано се обърнем първо към себе си. Когато приказваме за развиването на електрическата подвижност, първите получатели на нашето обръщение сме самите ние, жителите. Готови ли сме да си сменим чипа? Готови ли сме да пътуваме с коли, които не са наши, с коли, които са електрически; с коли, с които не сме толкоз шумни, когато потегляме? Това съобщи Петър Курумбашев, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време откриването на конференция, отдадена на развиването на градската подвижност.

Събитието бе проведено от Петър Курумбашев, Икономедиа и Българската асоциация „ Електрически транспортни средства “ в партньорство със Столична община и намерено от кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова. Участие в откриването взе и Еспен Хейг, президент на Европейската асоциация за акумулатори, хибриди и електрически автомобили с горивни кафези (AVERE)
„ Много сме втренчени в това, което се случва в България през последния месец и сякаш не мислим за това по какъв начин ще живеем с небосвод 2020 или 2030 година Целта на тази конференция е точно да преместим фокуса “, сподели още Курумбашев.



Евродепутатът напомни, че е вносител на едни от най-острите предложение във връзка с директивата за енергийна успеваемост на здания. „ С румънския ми сътрудник Дан Ника предложихме на 50% от паркоместата в постройките, които следва да бъдат издигнати в границите на Европейски Съюз, да са планувани места за зареждане на електрически коли. “

„ Друго мое предложение е да бъде въведен избран дял за електрически транспортни средства при търговете за общински и държавни поръчки. Защо парковете ни да не бъдат почиствани от електрически машини? Част от камионите, които правят дейностите по разчистване, също могат да бъдат електрически. Бих желал да видя и най-малко 100-150 електрически рейса в София “, счита Курумбашев.

„ Европейският съюз е дебитор във връзка с своето законодателство за стимулиране на електрическата подвижност. В България има някакви първични опити и минимални старания в това отношение, само че към момента сме прекомерно надалеч от това да имаме съответни и работещи начинания, които да имат въздействие върху пазара. Не е редно страна, която има 100 милиарда лева вътрешен артикул да отделя 1 млн. лева



Във Франция, да вземем за пример, страната субсидира с 5 000 евро покупката на електрически автомобил, а в Румъния – с 10 000 евро. Стандартът в Румъния не е по-висок от този във Франция. Става въпрос за метод на мислене “, добави още евродепутатът.

„ Да вървим към смяна на микса на транспортните средства, увеличавайки каузи на електрическите и водородните такива. “
„ Целта ни е да създадем градския превоз по-атрактивен и по-удобен, с цел да можем да привличаме все по-вече хора да го употребяват. Първите 20 електрически рейса ще се включат в системата на градския превоз до края на годината. Надявам се, че до два-три месеца ще бъде оповестена и нова процедура за закупуване на още 30 електробуса “, съобщи, от своя страна, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.



Участие в другите дискусионни панели на конференцията за електрическа подвижност са Ален Ван-Хевър от Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ в Европейската комисия, Анхел Лопез Родригес, шеф на програмата за електрически транспортни средства, Барселона, Каролин Айхолзер от Upstream Mobility – компания с основно значение за развиването на електрическата подвижност във Виена, Андерс Уол, интернационален шеф, Green Mobility, Копенхаген, Райнер Бахман, Domain E-Mobility, Head of Platforms & Operations, E.ON, Анджи Боукс, общоприет управител “Електрическа подвижност и нови енергийни източници”, Royal Dutch Shell, Васил Такев, сегментен управител за индустрията и партньорската мрежа на АББ България, Дан Главан, действен шеф на Uber Romania, Никола Мелкиоти шеф “Връзки с европейски обществени институции и регулации”, ENEL, Eвгени Крусев. заместник-кмет по направление „ Транспорт и транспортни връзки, мениджъри на водещи компании в областта на автомобилната, IT и други промишлености.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР