Преди да бъде назначен за заместник-секретар, Търк е бил заместник

...
Преди да бъде назначен за заместник-секретар, Търк е бил заместник
Коментари Харесай

Дейвид Търк: България се оказа страхотен лидер по въпроса за руския газ

Преди да бъде назначен за заместник-секретар, Търк е бил заместител изпълнителен шеф на Международната организация по енергетика (МАЕ) с фокус върху прехода към чиста сила. По време на администрацията на Барак Обама Търк координира интернационалните старания в региона на технологиите и чистата сила в Министерството на енергетиката. По това време той оказва помощ за стартирането на задача " Иновации " - световно изпитание за възстановяване на нововъведенията в региона на чистата сила.Търк работи и като специфичен асистент на президента и старши шеф в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, където координира междуведомствените старания по законодателните въпроси на целия набор от организации за национална сигурност и дава законодателни препоръки при вземането на решения от Съвета за национална сигурност.Дейвид Търк беше на посещаване в България през седмицата, като имаше срещи с премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов. Каква беше главната цел на вашето посещаване в България?
Бих споделил, че имаше две цели. Едната е, че всички от държавното управление на Съединени американски щати, без значение дали работим в Държавния департамент или Министерството на енергетиката, където съм аз, или други отдели, желаеме да покажем взаимност освен с държавното управление тук, само че и с хората. Затова беше значимо да дойда персонално. Важно е поредно да изпращаме този сигнал в сегашната обстановка след прекъсването на съветския газ, в същото време на предизвикателство както за българския народ, по този начин и за района. Така че поставяме съзнателни старания чиновници на държавното управление на Съединени американски щати да бъдат тук.

От друга страна се опитваме, посредством взаимноизгодно партньорство, да проучим разнообразни варианти, с които бихме могли да бъдем потребни, без значение дали става дума за LNG, за слънчева сила, варианти за предпазване, геотермални технологии или диверсификация на нуклеарното гориво.
Реклама
Имахме доста обширни диалози с министъра на енергетиката Александър Николов и с министър-председателя Кирил Петков, с някои от основните изпълнителни шефове на компаниите тук и бизнес водачите. Всички се пробват да бъдат сътрудници в тези времена.
Българското държавно управление разгласи, че води договаряния за дълготраен контракт за доставка на LNG от Съединени американски щати. Възможно ли е да се реализира подобен контракт още през юли и с какви параметри би могъл да бъде той?
Това е едно от нещата, за които говорихме обширно с министъра на енергетиката и министър-председателя. Невероятно е, не знам какъв брой часа дневно работят тези хора в този момент, само че виждам голяма ангажираност и пристрастеност. И равнището на подробност по тематиките е доста, доста впечатляващо. Опитваме се дружно да очертаем краткосрочно, средносрочно и дълготрайно решение на проблемите. Горди сме с това, че успяхме да помогнем на България при договарянията за увеличението на доставките на азерския газ още преди построяването на нужната инфраструктура. Помогнахме и за двата танкера с полутечен природен газ, които се чакат идващия месец. Сега се опитваме да начертаем проекта за напред.
Мисля, че краткосрочните и средносрочни решения са ясни, само че в дълготрайния проект има доста незнайни.
Точно по този начин и се опитваме да обмислим другите елементи на уравнението. Трябва да кажа, че съм впечатлен от министър-председателя и министъра на енергетиката във връзка с всички диалози, които те водят с основни страни, с американски компании, с компании за полутечен природен газ в Съединени американски щати. Ние се опитваме да допълним това, да го подкрепим, да създадем каквото можем в този миг на потребност и да се уверим, че има доста здрав сигурен път. В интерес на България и на българския народ е да бъде енергийно самостоятелен и да има варианти.
Голяма част от българите считат, че съветският газ е единственият, който можем да получим.
Има куп разнообразни разновидности, които включват направления от Турция и Гърция. Работи се за уточняването на трасета и потенциали. Едно от най-хубавите неща, които провокираха ужасяващите събития в Украйна, е солидарността сред страните в Европа, Съединени американски щати и други.
Реклама Мислите ли, че Украйна може да получава полутечен природен газ от Съединени американски щати през България?
Точно това преглеждаме в този момент - другите разновидности за такива доставки. Има съществуваща инфраструктура, несъмнено, нужно е построяването на нова - оборудванията за полутечен природен газ, което лишава известно време. Така че би трябвало да сме доста умни, дисциплинирани и усърдни за това, с цел да може количеството полутечен природен газ да отива в тези страни, които имат най-голяма потребност от него в избрани моменти.

За енергийните системи обаче би трябвало да се мисли изцяло - в случай че имаше повече фотоволтаични системи и благоприятни условия за предпазване на сила в България, това би помогнало доста на енергийната сигурност. Ако се възползвате повече от геотермалния капацитет в страната, който е голям, също ще имате самостоятелност.

Трябва да се мисли и за офшорния вятър в Черно море, който има доста огромен капацитет.
Въпросът с офшорните вятърни паркове обаче още не е регламентиран тук.
Точно това е нещо, за което би трябвало да се работи. Румънското държавно управление към този момент преглежда план за офшорен вятър по повод и на тяхната част от Черно море. Сега сигурно е време, в което всички би трябвало да използваме силата допустимо най-ефективно, без значение дали става дума за битови консуматори или компании.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Право Реклама Защо през 2019 година Съединени американски щати подкрепяха предходното държавно управление на ГЕРБ и Бойко Борисов, до момента в който то работеше за реализацията на огромния съветски план " Турски поток "? Защо тогава нямаше по-категорична позиция по отношение на съветското въздействие в района?
Не мога да давам отговор за предходната администрация.
Но въпреки всичко какво е обяснението?
Трябва да попитате хората, които са се занимавали с това преди време. Ние работим по различен метод - опитваме се да правим надлежната инспекция на плановете и да се уверим, че са положителни освен от икономическа позиция, само че и от позиция на сигурността. И използваме връзките, които има държавното управление на Съединени американски щати, с цел да помогнем нещата да се случват, както направихме във връзка с контракта с Азербайджан. Трябва да кажа, че министър-председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката вършат нужната инспекция, беседват със страните, с които би трябвало да беседват, и ние просто се пробвам да ги допълним и подкрепим. Така че не мога да приказвам за предходния план.

Надявам се обаче, че българският народ вижда в Съединени американски щати другар, който е там за дълго време. Приятел, който прави нещата транспарантно. По метод, който е преференциален за българския народ, освен за няколко години, освен да има на ниска цена газ за малко, само че и дълготрайно. Аз твърдо имам вяра, че без значение дали става дума за персонални взаимоотношения или геополитика, има просто партньорства, само че има и същински партньорства и мисля, че същинското партньорство е това, при което в действителност слушате какво желае другата страна, от какво се нуждае и се пробвате да вършиме неща, които са взаимно потребни в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект. Сега е време за същинско и дълготрайно партньорство.
Доколко съществени са изказванията, че може да се осъществя нова нуклеарна мощ в България с американски технологии? Изключително значим е и въпросът с диверсификацията на съветското нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " с такова от " Уестингхаус ".
Да, безусловно е по този начин. Всъщност имах среща с шефа на " Уестингхаус ", с цел да получа настояща информация за всички неща, свързани с напъните за диверсификация на доставките на гориво и полемиките с държавното управление. " Уестингхаус " има в действителност интерес за геотермално предпазване на сила тук в България...
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Това е доста забавно, само че към този момент нямаме задоволително информация за този план.
Става дума за открита технология, която се вписва в проекта на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност по в действителност атрактивен метод. От срещите ми с българския министър председател и министъра на енергетиката видях, че те са извънредно фокусирани върху диверсифицираното предпазване на сила. Проектът на " Уестингхаус " е за термично предпазване с бетон, което се оказва много рентабилно.
В България постоянно се не помни, че тук към този момент има двама огромни американски вложителя в енергийния бранш - AES и ContourGlobal (която неотдавна беше оповестена покупка от американския фонд KKR). Те имат въглищни електроцентрали, само че по целия свят развиват главно възобновима сила, водород и предпазване на сила. Имате ли информация дали тези или други американски вложители имат проекти за енергийна промяна на въглищния комплекс " Марица-изток "?
Точно на тази тематика имах срещи с техните мениджъри и би трябвало да кажа, че ползата е налице. Плановете на Европейски Съюз и финансови механизми сигурно ще заложат рамката, в която ще има и обществени търгове, за които разбирам, че ще бъдат оповестени скоро. Но би трябвало да ги извършите транспарантно, да има еднакъв достъп за всички, тъй като ползата е огромен и от сходни планове може да се печели доста. Важно е българското държавно управление да вземе решенията в интерес на обществото, да избере най-хубавите претенденти за този или оня търг търг.
AES въпреки всичко е един от международните водачи в съхранението на акумулатори
Безспорно имат феноменална техническа експертиза и опит в ръководството на такива планове. Ние се опитваме да покажем и да препоръчаме това.
През април българското държавно управление подписа меморандум за съгласие с американския фонд IP3 за развиване на енергийни планове. Ползва ли се този фонд с поддръжката на американските управляващи и очаквате ли да се стигне до действителни вложения?
Не съм осведомен с този фонд и въпросния меморандум.
Добре, дано преминем към геополитическото поле и глобите против Русия. Каква е същинската цел на тези енергийни наказания - да спрат войната в Украйна или да подсигуряват, че Русия към този момент не може да бъде огромен състезател на енергийния пазар?
Първо и най-важно. Начинът, по който държавното управление на Съединени американски щати подходи към нашествието и експанзията на руснаците, на Владимир Путин в Украйна, бе да поддържа украинския народ и съответно определеното украинско държавно управление. То беше определено от хората, а ние твърдо имаме вяра в самоопределението и суверенитета. Имахме своя лична гражданска война през далечната 1776 година и сме уверени, че хората би трябвало да могат сами да вземат решение кое е тяхното държавно управление, кои са техните съдружници и какви договорености влизат. Със глобите и с всичко останало се опитваме да изпратим доста мощен сигнал освен към самия Владимир Путин, само че и към другите към него, че това са следствията от нарушаването на интернационалното право, на суверенитета и на всевъзможни правила изобщо. Така че глобите са мощен метод за това.

Както сподели президентът Байдън - би трябвало да бъдем решителни, да бъдем единни и да имаме изясненост за частта от глобите, която може да продължи дълго време, тъй че да покажем на Владимир Путин, че сме коалиция. Защото освен Съединени американски щати постановат наказания, а това става координирано с Европейски Съюз и останалите страни.

Така че глобите безспорно основават проблеми на Путин и основните лица, вземащи решения в Русия, само че дружно с това би трябвало да оценим и признаем нуждата от постоянни стопански системи освен в района, само че и в останалия свят.
Но към този момент войната продължава, а цените на енергийните запаси се повишават, инфлацията пораства. Действат ли глобите?
Има провокации, несъмнено. Русия е огромен експортьор на енергийни запаси, петрол и газ в частност. Цената на петрола се е повишила доста. Санкциите обаче не са за месец или два. Те са предопределени за дълъг интервал от време. И сигурно, в случай че разгледате някои от макроикономическите и други въздействия, те към този момент оказват доста въздействие в Русия. Показателно е, че доста руснаци към този момент напущат Русия, изключително тези, които могат. Това не вещае положително за бъдещето на страната. В по-широк проект бихте се надявали и очаквали, че страните ще вземат решения, които са в полза на техните хора, само че с това управление в Русия в този съответен миг, това не е по този начин.
Според вас би трябвало ли Европа да наложи петролно ембарго на Русия?
Европейците сами би трябвало да вземат това решение. Разговорите по въпроса за ембаргото не престават в Брюксел. Разговарях с министър-председателя Кирил Петков и той ще взе участие в тези полемики при започване на идната седмица в Брюксел.

Провеждаме непрекъснати срещи за евентуалната възбрана на петрола и другите режими. По този метод споделяме нашите гледни точки, само че не постоянно това, което вършим ние, има смисъл за другите. Не считам, че всеки би трябвало да вършим същото. Различните елементи на света би трябвало сами да вземат решения. В идеалния случай всичко е част от тактика.

След визитата ми тук в България отивам в Берлин за срещата на енергийните министри на Г-7. Ще беседвам с сътрудниците от Европейската комисия, немския министър на енергетиката, италианския, френския Ще проведем още един кръг от диалози там, с цел да обмислим изцяло обстановката.
Но какъв брой устойчива би била европейската стопанска система без съветските енергийни запас?
Това, което виждаме до момента е, че не е елементарно. България обаче се оказа страховит случай на водачество и заслугата е на министър-председателя. Казах му го уединено, веселя се, че мога да го кажа и обществено. Подобно водачеството, демонстрирано от този министър-председател и от това държавно управление, с цел да се оправи с невероятното предизвикателство, каквото беше прекъсването на съветския газ, заслужава поддръжка.

Знаете ли, мисля, че нашите демокрации, свободните държавни управления и общества са доста, доста устойчиви. Смятам, че Владимир Путин е разчитал на противоположното - че няма да сме толкоз единни и толкоз устойчиви в оправянето с провокациите, които идват. Затова съм доста убеден, че можем да работим дружно и можем да ги преодолеем.

Но за хората по света това не значи, че няма да има последици. Цените са прекомерно високи. Горивата са прекомерно скъпи. Ние вършим всичко допустимо, с цел да облекчим това, с цел да се оправим. Трябва просто да се придържаме към задачата, да работим дружно и да се поддържаме.
Има ли риск политиката на Съединени американски щати да се промени след междинните избори през ноември? Възможно ли е енергийните задължения на Съединени американски щати към България да се трансформират при промяна на властта в Сената, или след две години в Белия дом?
Трябва да кажа, че бях доста впечатлен от всичките си диалози във Вашингтон, изключително когато става въпрос за енергетиката и национална сигурност. Демократи и Републиканци, дружно приехме законопроект за спомагателни бюджетни заеми, 40 милиарда спомагателни $ за поддръжка на украинския народ и военните старания. Това ясно демонстрира решителността на двете партии в тази посока. Такава мощна двупартийна поддръжка има и за България, и за района като цяло.

Имам чувството за необикновен национализъм и поддръжка за демокрацията, поддръжка за самоопределението. Това са исторически времена и в случай че всички можем да работим дружно, да се поддържаме, да поддържаме водачеството, което виждаме тук в българското държавно управление, и решимостта на хората ще се появи насреща, доста по-силна и устойчива.
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР