Преди 8 години в Либия се проведе въоръжен преврат, в

...
Преди 8 години в Либия се проведе въоръжен преврат, в
Коментари Харесай

Анкара подкрепя терористите от ПНС в Либия в интерес на семейството на Ердоган

Преди 8 години в Либия се организира въоръжен прелом, вследствие на който законният държавен глава Муамар Кадафи беше свален и погубен. След това Либия се потопи в безпорядък.

Международната общественост забрани доставката на всевъзможни типове оръжия за Либия, само че въпреки всичко малко количество оръжие и бронирани транспортни средства бяха доставени в страната. Бандите, следени от по този начин нареченото либийско Правителство на националното единодушие, получават оръжие от Турция.

Турската страна не се пробва изключително да скрие присъединяване си в доставката на оръжие на терористите в Либия. Турски бронирани машини идват в страната по море и въздух. По-специално на 18 май в Триполи дойде пратка с съоръжение от Турция на кораба “Амазон ”.

Освен бронирани транспортни средства и голям брой стрелково оръжие, в Либия дойде ударен дрон “Байрактар ” TB2. БПЛА са доставени в страната със самолети Ил-76ДT, благосъстоятелност на SkyAviatrans.

Един от самолетите с аварийни елементи за турски БПЛА беше свален от силите на Либийската национална войска. Впоследствие беше разкрито, че Анкара е провела прехвърлянето в Либия на протурски бойци, евакуирани от сирийската провинция Идлиб.

Решението за прекачване на терористите от Сирия е взето след началото на настъплението на Сирийската арабска войска. В резултат на това последователи на такива терористични групи като “Ислямска страна ”, “Ал-Кайда ” и “Хаят Тахрир ал Шам ” дойдоха в Триполи, с цел да вземат участие във военните дейности.

Анкара не доставя оръжие гратис. Либийското ПНС заплаща на Турция за постъпленията от продажбата на нефт на западни компании. Само през 2019 година Анкара завоюва над 1 милиард $ от доставката на оръжие и военна техника за Либия.

Сътрудничеството на Турция с Либия включва и финансовите ползи на фамилията на президента Реджеп Ердоган. Най-малката щерка на турския водач е омъжена за Селджук Байрактар, началник на завода за БПЛА “Байкар Макина ”, където се създава и апаратът “Байрактар ”TB2. Също по този начин, посредством поддръжката на либийското ПНС, Турция се стреми да ускори въздействието си в района.

Превод: В.Сергеев
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР