Преди 75 години на днешния ден за първи път теснолинейката

...
Преди 75 години на днешния ден за първи път теснолинейката
Коментари Харесай

Теснолинейката отбелязва 75 години от завършването на линията Септември-Добринище

Преди 75 години на днешния ден за първи път теснолинейката доближава Добринище – открива се последният сектор от живописното трасе, свързващ Банско и Добринище. До през днешния ден курортния град в подножието на Пирин е последна гара по маршрута и датата 9 декември 1945 година се приема за рожден ден на дребната железница.

Тези последни 6 километра от 125-километровото трасе са построени за две години, като интензивно непринудено присъединяване взима цялото население на Добринище, водено от жаждата да се свърже с останалата част на страната чрез железницата.

През последните години туристическият интерес към неповторимото железопътно оборудване нараства непрестанно. рез актуалната година БДЖ сложи началото на своите планове за развиване на услугата по живописното трасе, откакто влага над 4 млн. лева в сключването на контракт за рационализация на част от локомотивите и реновира два вагона в бюфети.

За организирането на специфични атракционни пътувания се поддържат в придвижване парен локомотив и два ретровагона, като това е единствено дребна част от проектите за развиване на теснолинейката.



Снимка: Кристиан Ваклинов

По случай юбилея, по концепция на Гражданско съдружие „ За теснолинейката” и благодарение на чиновници на БДЖ от гара Септември, беше декориран трен „ Родопи”, който през днешния ден минава по маршрута в празнична одеждa.

БДЖ и Гражданско съдружие „ За теснолинейката” пожелават здраве и безаварийна работа на всички ангажирани в работата за поддържане на най-високата жп линия на Балканите!

Изградаждането на Трансродопската теснолинейка стартира преди 100 години, а първият трен потегля на 1 август 1926 година – от Септември до Велинград. Поетапно в идващите две десетилетия са построени останалите сектори, с цел да доближи линията до пиринския край.

През миналите 75 години, от 9 декември 1945 година до днешния ден, теснолинейката е изиграла основна роля за развиването на чепинския, разложкия и гоцеделчевския край. През предишния ХХ век отсам минават всички товари и артикули за бита и построените индустриални мощности в градовете Велинград, Якоруда, Разлог и Банско, а Добринище се явява съществена гара за прекачване на всички товари за и от гр. Гоце Делчев и селата в покрайнината. На процедура, въпреки да не доближава Гоце Делчев, както било по проект, теснолинейката способства за развиването и на този български край.

Днес линията Септември-Добринище се дефинира като знамение на инженерната мисъл и архитектурен шедьовър, а при започване на 2020 година читателска ранглиста на влиятелното английско издание „ Гардиън” я сложи преди всичко измежду 10-те най-атрактивни железопътни направления в Европа.



Снимка: Павлин Карабельов

Преодоляната денивелация от над 1000 м единствено за половината от цялото разстояние, построените 35 тунела, изкуствените развития на трасето в няколко етажа край най-високата гара на Балканите – Аврамово и доста други особености са причина през днешния ден Родопската теснолинейката да се учи в редица реномирани университети по света като образец за гениални инженерни решения. Тук е мястото да се спомене за професионализма на инж. Стоян Митов, който проектира линията през 1920 година По концепция на Гражданско съдружие „ За теснолинейката”, за 100-годишнината от приемането на закона за изграждане на жп линията, на 13.12.2020 година в негова памет ще бъде открита нова спирка „ Стоян Митов” на картинно място сред сп. Света Петка и гара Аврамово.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР