Преди 3 века в Трансилвания е открито съкровище от римски

...
Преди 3 века в Трансилвания е открито съкровище от римски
Коментари Харесай

Открихме ли нов римски император

Преди 3 века в Трансилвания е намерено богатство от римски монети, само че в последна сметка те са избрани за имитации – по това време фалшификатите са постоянно срещани. Те носят лика на неразбираема фигура на име Спонсиан.

И освен това, това също ще потвърди, че въпросният „ император “ Спонсиан в действителност е съществувал.

 Paul Pearson/Twitter

Пол Пиърсън и неговият екип с една от въпросните монети.

Според изследване, оповестено в списание PLOS ONE, монетите наподобява са достоверни, а откривателите допускат, че Спонсиан е управлявал изолирания челен пост Римска Дакия, когато е бил откъснат от империята.

„ Ние сме доста уверени, че те са достоверни “, споделя Пол Пиърсън, професор по науки за земята в Университетския лицей в Лондон и водещ създател на проучването. „ Нашите доказателства сочат, че Спонсиан е управлявал Римска Дакия – изолиран аванпост за рандеман на злато – във време, когато империята е била обхваната от цивилен войни и граничните региони са били завладяни от хищнически нашественици. “

Първоначално се е считало, че монетите са достоверни, когато са били открити през 1713 година Но по-късно проучване допуска, че са имитации. Пиърсън научава за находката, до момента в който прави изследване за книга си за Римската империя, и взема решение да ги огледа самичък.

Като за начало те са направени от същинско злато и костват 20 000 $ в днешни пари. „ Ако те са фалшификат, това би било огромен разход за фалшификатора “, отбелязва Пиърсън.

Нещо повече, монетите носят отличителни белези, които допускат, че са били в обращение. Пиърсън и неговият екип са ги изследвали с съвременна технология за изображения, която разкрива „ дълбоки модели на микронабраздявания “. Тези модели „ нормално се следят при монети, които са били в обращение за нескончаем интервал от време “.

Но в случай че са същински, тогава кой е Спонсиан?

Той наподобява носи корона като римски император – и въпреки всичко в историческите записи няма нищо за държател с неговото име.

„ Той е фигура, считана за подправена и отписана от специалистите “, изяснява Пиърсън. „ Но ние считаме, че е бил същински и че е имал роля в историята. “

Тази роля е обвързвана с римска Дакия, изолиран пост в днешна Трансилвания. Откъсната от основната империя по време на гражданските войни през 260 година от н. е., територията може да е била ръководена от Спонсиан, боен водач, който се самоопределя като император по време на този безреден интервал в римската история.

„ Нашето пояснение е, че той е отговарял за поддържането и контрола над военните и цивилното население, защото те са били обкръжени и изцяло откъснати от империята “, споделя Пиърсън. „ Така с цел да основат функционираща стопанска система в провинцията, те вземат решение да секат свои лични монети. А може да не са знаели кой е същинският император, тъй като е имало революция. “

Пиърсън допуска, че Спонсиан е приел купата „ император “ или „ висш боен пълководец “, която нормално е непокътната за римския император.

„ Има и други сходни прецеденти на районни императори “, означи Пиърсън. „ Ако допуснем, че римските императори могат да се самоопределят, то той е бил римски император. “

Но до момента в който някои възхваляват проучванията на Пиърсън, други историци показват подозрения, че монетите са достоверни.

Мери Биърд, професор по класика в университета в Кеймбридж и създател на „ SPQR: История на античния Рим “, написа, че съгласно нея съставът на монетите пък допуска, че са имитации.

А Ричард Абди, куратор на монети от римската и желязната ера в Британския музей, е още по-скептичен към теорията на Пиърсън. „ Измислиха цялостна фикция “, споделя той. „ Цялото им доказателство е въртене в кръг: те споделят, че поради монетите е явно, че има нов император и затова новият император би трябвало да е направил монетите. Но Пиърсън и неговият екип декларират, че – без значение дали съкровището е подправено или не – то към момента съставляват значимо историческо изобретение.

„ Ако се окажат монетите подправени, те биха показали изключително забавен проблем измежду антикварните фалшификации “, означават откривателите в своето изследване. „ Ако пък са достоверни, те биха представлявали ослепителен исторически интерес. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР