Преди 20 години свръхзвуковият самолет Конкорд извърши последния си полет.

...
Преди 20 години свръхзвуковият самолет Конкорд извърши последния си полет.
Коментари Харесай

Авиоизложението в Бурже: Ще се върнат ли свръхзвуковите самолети в небето?

Преди 20 години свръхзвуковият аероплан " Конкорд " извърши последния си полет. Слабото търсене, подхранвано от скъпите билети и злополука през 2000 г, принуди самолетните компании Air France и British Airways да се откажат от емблематичния аероплан.

На новото издание на интернационалното авиоизложение в Бурже няколко компании демонстрират прототипи, стремящи се да върнат духа на " Конкорд ".

Destinus желае да реализира доста повече – да създаде комерсиален пътнически аероплан, движещ се с хиперзвукова скорост и задвижван от водород. Досега са пуснали единствено безпилотен първообраз, задвижван от керосин.
Опитваме се да създадем най-хубавия вероятен аероплан, който ще транспортира безвредно хора, няма да отделя нездравословни излъчвания, ще лети с хиперзвукова скорост. Това значи да достигнеш до всяко летище в света за 4 часа. При свръхзвуковите това е невероятно.
Барт Ван Хофе – отдел " Научни разработки " в Destinus

Destinus се надява да построи 25-местен аероплан, кадърен да лети на крейсерска височина от 33 километра. Ще може да стига от Париж до Ню Йорк за час и половина.

Boom Supersonic възприема друг метод. Техният план, наименуван Overture, има за цел да лети за пръв път през 2027 г и да получи стандартизиран документ две години по-късно.

Моделът ще работи със 100% стабилно авиационно гориво (SAF), което може да бъде направено от селскостопански боклуци или слънчогледово масло.
В прочут смисъл това е възобновление на " Конкорд ". Не сме имали свръхзвукови полети, откогато програмата и самолетите " Конкорд " бяха оттеглени. Когато беше издигнат, дизайнът на " Конкорд " беше революционен. Но 30 години по-късно той е стар и нито една от самолетните компании не го избра още веднъж. Това ни дава късмет в бъдеще да революционизираме метода, по който го вършим.
Крис Тейлър – вицепрезидент в Boom Supersonic

Американската компания разгласи нови партньорства на авиоизложението в Бурже, които да й оказват помощ за създаване на фюзелажа и крилата на самолета. Тя е основала първообраз, наименуван XB-1, който обаче още не е летял.

Но свръх- и хиперзвуковите самолети може да се окажат единствено рекламен звук, защото провокациите пред тяхното строителство и употреба са прекомерно огромни, считат експертите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР