Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син

...
Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син
Коментари Харесай

Президентът: Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само ако бъде осъзнат избор

" Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния наследник на България. Неговият земен път няма да е дълъг, само че делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще трансформира вечно цялостен един народ. “ Това сподели президентът Румен Радев в словото си във връзка 186 години от рождението на Васил Левски на тържествения протест – заря на площад " Васил Левски “ в Карлово.

Държавният глава добави, че Апостолът е обрекъл живота си на родината, с цел да слее стремежите за нейното избавление в обща национална гражданска война.

" От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че против задружните старания на народа ни не може да противостои и най-силната буря.  Обединен, народът ни може да прекатурва времето и да кове самичък бъдещето си в свободни Мизия, Тракия и Македония.

Изправил растеж над епохата, Левски овреме осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното реализиране не завършва битката ", сподели още президентът.

По думите му, същинската битка на Левски е била да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достолепие в темелите на новата българска държавност.

" Левски ще продължи да ни демонстрира, че свободата е постижима единствено, в случай че бъде съзнателен избор, че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, само че и най-силният честен завет на Апостола, който не оставя място за примирие и ни задължава да я следваме. И по пътя към построяването на демократична, мощна и почтена страна българите знаят, че колкото и сложен да е той, паралелно с тях вечно ще крачи и Апостолът на българската независимост ", сподели президентът. Според него, всяко потомство наследява своя дълг да преоткрива Левски и съизмерва делата си с неговите завещания. " Защото тествания и стихии са отредени всекиму, само че историята на Отечеството се написа единствено един път “, сподели още Румен Радев.

Преди това президентът одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска.

Слово произнесе и кметът на Карлово Емил Кабаиванов. " И през днешния ден за нас Левски е тази персона, която ни дава сили в това мъчно, динамично време, когато би трябвало още веднъж да търсим пътя на България ", уточни кметът.

На площад " Васил Левски “, с цел да отдадат респект на Апостола, бяха представители на държавната и локалната власт, духовници, дипломати, военни и хиляди жители и посетители на Карлово.

Бяха поднесени венци и цветя  на паметника на Левски.

Честванията завършиха с тържествена заря-проверка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР