Преди 15 години страната ни се присъедини към Европейския съюз.

...
Преди 15 години страната ни се присъедини към Европейския съюз.
Коментари Харесай

15 години от приемането ни в Европейския съюз frognews.bg

Преди 15 години страната ни се причисли към Европейския съюз. Това разреши на сънародниците ни да пътуват свободно. На друга част от българите това даде опция да получат европейско обучение, да се допрян до културата и традициите на доста от страните в Общността.

 

През 2007г. България и Румъния станаха част от Европейския съюз. Българският, румънският и ирландският език стават публични езици на Европейския съюз, дружно с още 20 езика. Все още двете страни не са част от шенгенското пространство, както и не е въведено еврото. Страната ни не бе призната в края на 2022г. поради нерешения въпрос с корупцията, проблемите с влизането на незаконни мигранти, неналичието на съответна правосъдна промяна и други Кандидатурата за участие в Шенген на България и Румъния се разглеждаха дружно с Хърватия. От през днешния ден Хърватия е 20-ият член на еврозоната и 27-ият на Шенгенското пространство. Премахват се над 70 гранични пункта със Словения и Унгария и 12 - по морската граница.

 

В Загреб се чака да дойде ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да се означи тържествено събитието. Швеция поема от през днешния ден от Чехия председателството на Съвета на Европейския съюз. Премиерът Улф Кристершон уточни като основни решаването на въпросите, които са свързани с войната в Украйна, борбата с климатичните промени, както и европейската конкурентоспособност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР