„Преди 130 години тук, двадесетина основоположници, водени от Дядото, поставят

...
„Преди 130 години тук, двадесетина основоположници, водени от Дядото, поставят
Коментари Харесай

Нинова от Бузлуджа: След четири години битки за политики, сме на прага да ги осъществим

„ Преди 130 години тук, двадесетина основоположници, водени от Дядото, слагат началото на 130 години богата, съдържателна и сложна история на партията. Минали сме през всичко – през тествания, през възходи и падения, през раздели и събирания, само че постоянно сме оставали. Защото това, което ни е събирало през тези години, е идеалът. Тук сме, тъй като той през днешния ден е вечен. Днес е все по този начин настоящо да искаш независимост, взаимност и тъждество. Длъжни сме да продължим борбата за този блян.” Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на Булзлуджа във връзка 130 години проведено социалистическо придвижване в България.

.

Пред социалистите, събрали се пред паметника на Първооснователите, тя сподели още: „ След четири години старания и борби за политики, на които държим, сме на прага да ги изпълним. Нашите политики най-сетне се припознати, приети и ще се извършват. Най-накрая ще има преизчисляване на пенсиите. Най-накрая младите фамилии ще получат данъчни облекчения. Майчинството за втората година ще се заплаща по-високо. Младите хора ще имат помощ за второ и трето дете. Дано най-сетне лечебните заведения да не са търговски сдружения и децата ни да не учат по 10 учебника, в които написа неистини за България и за нашето национално достолепие. Това е напът да се реализира. И единствено от нашите старания и нашия труд зависи това да стане. Но това изисква в този миг да бъдем на висотата на отговорността, която имаме. Днес имаме отговорност пред България.”

По-рано народни представители, социалисти, симпатизанти и почитатели на лявата концепция сервираха цветя и венци и отдадоха респект пред паметниците на Хаджи Димитър, на Габровско-севлиевския партизански отряд и на Първооснователите.
Тържествената част откри Катя Георгиева, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, с думите: „ Днес е благополучен празник за нас, социалистите. Това е и респектиращ факт за нашите идейни и политически съперници. 130 години е рядко събитие за една политическа партия, освен за България, а и за Европа и света.Нашата история минава през 19-и, 20-и и 21-и век. И тази история, от време на време трънлива, от време на време славна, не е товар, който ни притиска. Тя е опит, заряд, от време на време болежка, само че най-много – вяра и религия. В дългия си път имаме победи и достижения. Имаме и загуби, носим ги. Но носим и полезностите, поради които ни има. Не се отхвърляме от фантазиите си, нямаме право. Защото сме част от историческата памет на нацията.”

Последваха слова на три генерации социалисти.
Асен Гьошев от Движението на ветераните в Българска социалистическа партия съобщи: „ Нашата партия ще я има и за в бъдеще, тъй като тя през всичките тези 130 години беше партия освен на днешния ден, а партия на утрешния ден. На светлото бъдеще освен за партията, а за България.”
Членът на Младежкото обединяване в БСП-Севлиево Румен Гатев се обърна към присъстващите социалисти: „ Бъдете идеалисти, а не кариеристи.Работете за нашата концепция с отдаденост и самообладание. Трупайте опит. Борете всяка неправда. Търсете тези полезности, с които народът ни ще бъде. На младите поисквам ентусиазъм, неотслабващ порив и религия в бъдните дни, а на партийните водачи, хванали кормилото, ще кажа – значима е България.”
„ За мен всякога качването на Бузлуджа е доста духовно и прочувствено събитие, тъй като не познавам друга партия, която постоянно да се събира, водена от хрумвания и идеали. Водена от убеждението, че нас ни събира нещо доста повече, нещо, което е свързвало хората надалеч обратно в историята. И ние сме тези, които ще принесат тези идеали в бъдещето”, показа и Александър Симов, депутат от „ Българска социалистическа партия за България”.
На формалната гала ръководителят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов разгласи новите носители на премията за политическа публицистика и журналистика „ Георги Кирков-Майстора” – Георги Георгиев, заместител основен редактор на в. „ Дума” и проф. Светлана Шаренкова, издател на в. „ Земя”.
След тържествената част на Бузлуджа, в Казанлък се организира конференция „ 130 години Българска социалистическа партия – настояще и вероятности пред лявата идея”, проведена от Национален политически институт „ Димитър Благоев” към Народно събрание на Българска социалистическа партия и Фондация „ Дума”. В конференцията взеха присъединяване ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, народни представители, политолози, социолози, историци, международници, съдружни сътрудници на Българска социалистическа партия, членове на обединяванията на младежите, дамите и ветераните в Българска социалистическа партия, както и симпатизанти на лявата концепция. Модератор на конференцията беше Александър Симов, а отчети изнесоха проф. Искра Баева – историк, проф. Димитър Денков – началник на Центъра за стратегически, исторически и политологически проучвания към НПИ „ Димитър Благоев” и Пламен Владимиров – политолог, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР