Преди 13 години, на пистата Нюрбургринг, Германия, в 9:00 часа

...
Преди 13 години, на пистата Нюрбургринг, Германия, в 9:00 часа
Коментари Харесай

В памет на Кралицата на Нюрбургринг

Преди 13 години, на пистата " Нюрбургринг ", Германия, в 9:00 часа на 9 юли 2008 година, екипът на mobile.bg взе изявление в придвижване от " Кралицата на Нюрбургринг ". Сега го препубликуваме в нейна памет.

Когато новата писта Гран При е приключена през 1984 година, от остарялата оставят непокътното трасе от 20.8 км, известно с името “Nordschleife” (Северната дъга). Оттогава Nordschleife притегля притежателите на най-красивите и мощни спортни коли. Правят я налична за всеки. Трябва единствено да купиш билет и можеш да подпалиш гумите на личната си кола по завоите. Тук могат да се срещнат колони от Porsche, само че, несъмнено, единствено “GT” - GT3, GT3 RS или пък GT2. Ако видите BMW, ще бъде наложително трансформация М. Всъщност, тук от всеки ъгъл изскача М3. Северната дъга притегля и доста редки представители на автомобилната класика. Малко по малко пистата приласкава освен притежатели на суперяки коли, само че и техните фенове. Превръща се във значима туристическа дестинация.
Ето там съм онази заран. Ръмжене на мотори, церемониал на фантастични коли, мъже, облечени в спортни костюми са фон, който кара адреналина в кръвта ми да закипи.

Но това, което ми следва, ме вълнува най-силно. Стоя в павилиона на BMW и очаквам такси. Такси? На пистата? Да, и то какво! Ring Taxi. Знам, че професионални рали-състезатели вършат „ кръгче “ по Северната дъга, от което дъхът на „ клиента “ стопира. Шофьорите „ вземат “ всичко от M5 по завоите – безусловно всичко, което автомобилът може да предложи. Феноменално ускорение, понижаване на скоростта в последната секунда преди завоя, дрифтинг са единствено част от мощните чувства на ексцентричното прекарване.
Докато очаквам, превъртам всички вероятни сюжети в главата ми. Напрегнато ми е и ми проличава. Вратата се отваря със размах и пред мен застава с необятна усмивка Кралицата на Нюрбургринг. Самата Сабине Шмиц.

Наясно съм, че описът от чакащи да се качат тъкмо в нейното такси е безпределно дълъг и единствено огромни късметлии вероятно след година получават удостоверение от нея. Г-н Ози Крагъл от BMW Motorsport, който е огромен почитател на fakti.bg, направи невъзможното и ме „ избута “ напред в листата. И ето ме в този момент, тук, а Сабине Шмиц раздрусва крепко ръката ми. „ Готова ли си?! “ - пита ме тя с необятната си, блестяща усмивка. В този миг съзнавам, че сме заобиколени от навалица, която крещи неистово „ Сабине! Сабине! “ Проблясват светкавици на камери и фотоапарати. Тя е същинска звезда!

Пита ме къде избирам да седна – начело или откъм гърба. Докато се чудя, тя през смях ми споделя: „ Ти можеш да избираш, само че вляво начело съм аз. “ Разбира се, изсядам се на предната свободна седалка до нея. Най-спокойно изваждам диктофона и се приготвям за прелестно кръгче и сладка женска раздумка по Северната дъга на Нюрбургринг.

Чувам свистене на гуми, а главата ми залепва за облегалката. Проклинам неведнъж богатата немска закуска в хотела. Сабине „ взема “ правата от 20.8 километра единствено за 8 минути с нейното BMW M5. Гумите свистят непрестанно. Автомобилът форсира толкоз бързо, че сравнението с политане на аероплан е напряко едва. Не дръзвам да погледна километража. За част от секундата мятам взор натам и виждам по какъв начин стрелката минава 170 км/ч, излизайки от завоя. Забравям всичките си добре готови въпроси. Замръзвам. Стискам с всичка мощ дръжката над вратата ми като се надявам да е някаква загадка спирачка на BMW. А онази постоянна закуска от хотела подскача нагоре-надолу в стомаха ми подскача. Междувременно, до момента в който кара с една ръка, Сабине не стопира да бъбри като че ли най-спокойно си пием чая. Сценарият ми изцяло се трансформира. Започвам с:

 Сабине, имала ли си в миналото случай на пистата?
 Не. Никога.
 Защо работиш това?
 Родена съм тук, знаеш – това е малко селце. Няма кой знае какво да се прави. Обаче имаме огромна атракция - Nordschleife на Nürburgring. Имаме и фамилен хотел. Познавам Ники Лауда и множеството от известните рали-пилоти на всички огромни тимове. Всички са към момента живи. Обожавам ралитата. И по тази причина взех решение да се състезавам с тях по Северната дъга.
- Кога стартира да се състезаваш?
 Първото ми същинско съревнование беше, когато бях на 18.
 Кой те научи?
 Никой не ме е учил. Поразпитах няколко професионални водачи. Оказа се, че просто имах гений. Самороден гений съм.
 С каква кола стартира?
 В началото започнах да упражнявам с отборното BMW. След това станах инструктор.
 Колко дълго го правиш?
 От 16 години.
(Сабине стартира да форсира. Млъквам. Диктофонът ми записва единствено звуци на ръмжащ мотор и свистене на гуми. Умът ми стопира да работи. Когато свестявам се, съумявам единствено да промърморя: „ Опс, забравих си въпросите. “
Сабине се смее мощно и споделя:
 Мария, може ли да те попитам аз нещо?
 Да.
 За първи път ли ти е на Nordschleife?
 Да.
 Ще ти бъде ли последният?
 Надявам се - не. Този път оцелях. С каква скорост излязохме от последния завой?
 Това е сериозна кола, Мария. Когато последно погледнах километража, показваше 178 км/ч.
 Ти по този начин ли караш по елементарните пътища?
 О, не. След 20-тина кръгчета като това дневно нуждая се от отмора. Имам потребност и от шофьорската си брошура.
 Каква кола караш отвън пистата?
 Имам Range Rover и BMW M5.
 Женена ли си?
 Не.
- Как мъжете те възприемат като съперник зад кормилото?
- В началото, когато бях на 18 години, тъкмо преди старта на първото ми съществено съревнование, един другар ми сподели: „ в случай че ти би трябвало помощ, просто карай зад мен. “ На третия завой го изпреварих. Той беше доста разочораван и смутен. Какво да направя?! Той беше толкоз муден! И продължих в същия дух – просто задминавам мъжете.
 Някога страхувала ли си се?
 Не, от какво? Може би единствено от време на време, когато завоите са мокри…
 Колко кръгчета правиш дневно?
 Около 60.
 Спомняш ли си българската състезателка Апостолова, която си упражнявала?
 Това би трябвало да е било най-малко преди 20 години. Много от дълго време...
 През 1996-та.
 Помня обиците ѝ. Бяха толкоз огромни, че когато ускоряваше, като че ли вятър ги отвяваше. Беше доста смешно. Тя още ли се състезава? Добра ли е?
 Да. Всъщност, ние нямаме доста рали-състезателки. Какво ще правиш, когато решиш да спреш да се състезаваш с коли?
 О, аз сега имам още доста занятие. Хотелиер съм, сомелиер, импортирам сирене, пури, вино – всичко с високо качество. Също по този начин съм водач на хеликоптер.
 Всеки ден ли сменяш гумите на М5-тицата?
 Би трябвало, обаче не го върша. Те наподобяват добре, само че не са. Ти закусвала ли си?
 Да.
 Голяма неточност. Правило номер едно на пистата: Първо Ring Taxi, по-късно – закуска!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР