Пред вас е още един набор от снимки от всекидневието

...
Пред вас е още един набор от снимки от всекидневието
Коментари Харесай

По времето на соца работехме и учехме здраво, но и почивахме добре СНИМКИ

Пред вас е още един набор от фотоси от всекидневието на нашия народ от времето на социализма.

В албума са събрани тия фотографии, не сме ги подбирали преднамерено – просто това е останало от това време , написа socbg.com.

Предлагаме ви да им хвърлите един взор и да прецените какво сме изгубили и какво сме спечелили от така наречен народна власт.

По времето на социализма отдихът бе неизменима и наложителна част от трудовото ни ежедневие. Хората крепко работеха, само че страната им бе подсигурила заслужена отмора.

Според Кодекса на труда всеки работещ имаше право на 14 работни дни годишен отпуск. Някой категории употребиха по 20, а униформените – цялостен календарен месец.



Почти всички категории служащи и служещи си имаха почивни станции на най-хубавите места в страната – наложително по морето, балнеосанаториуми във Велинград, Поморие, Павел баня, Вършец и под дърво и камък из богатата ни на минерали извори татковина. През зимата се пукаха по шевовете станциите в Рила, Пирин, Родопите, Стара планина…



Мнозина си позволяваха лукса всяка година да почиват и на море, и на планина. Някои работяги, привикнали със селския труд, пренебрегваха отдиха и се хващаха на работа в кооперативите или в персоналните си стопанства, само че това си беше техен избор.

За младежите и децата бе основана необятна мрежа от лагери и почивни станции, където всяко лято бъдещето на нацията почиваше, спортуваше, занимаваше се с увлекателни действия и игри. Неслучайно популацията на България наближаваше 9 милиона



И по този начин до „ избухването” на така наречен народна власт. Сега някои от по-възрастните не си спомнят по кое време за финален път са виждали море. В скъпоплатените СПА центрове се глезят олигарси, мутреси, богаташи с незнаен генезис на парите си и, несъмнено, новите ни политици и „ народни” избраници.

Простолюдието работи на няколко места, с цел да свърже двата края и изобщо не му идва на мозъка да почива

– по този начин, до момента в който се пресели в така наречен по-добър свят.

Сравнението с преди и в този момент направете сами.









Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР