Пред увеличаващия се брой на заразените с коронавирус в света,

...
Пред увеличаващия се брой на заразените с коронавирус в света,
Коментари Харесай

Ваксина, от която България купува 2 милиона дози, показа 100% ефективност

Пред увеличаващия се брой на инфектираните с ковид в света, потребността от повече типове и повече дози ваксини, допустимо най-ефективни, става все по-належаща сега.

Към тези на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, които са в обращение, се чака да се причисли и Janssen на Johnson & Johnson, когато завърши своите тествания в третата фаза.



Досега от компанията афишират, че препаратът е съумял да подтиква обезвреждащи антитела при повече от 90% от участниците единствено с една доза. Според предварителните резултати от клиничното тестване през първите две етапи, оповестени в New England Journal of Medicine, има и още.

Въпреки че тези 90% бяха достигнати на 29-ия ден, на 57-ия ден бяха открити антитела при 100% от участниците и този имунен отговор продължи най-малко до 71-ия ден.



Това са последните данни разполагаем. По този метод при всички участници, на възраст сред 18 и 55 години, е реализиран имунитет, без да се постанова инжектиране на втора доза, както при други ваксини против ковид.

В края на януари ще бъдат оповестени резултатите при хора на възраст над 65 години, макар че е планувано наблюдението да продължи една година. В края на месеца ще дойдат резултатите от трета фаза.

Подобно на данните за реакцията на хората над 65 години, резултатите, получени от фаза 3 от клиничното тестване на „ Янсен “, също ще бъдат публично оповестени в края на януари.

Всички досегашни данни са неокончателни и приблизителни, само че в случай че дефинитивно се стигне до заключението, че имунизацията е ефикасна и безвредна единствено с една доза, ще бъде поискано позволение за незабавната й приложимост от Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати. (FDA), Европейската организация по медикаментите и в останалите страни по света.

В случая огромната разлика, предвид на гореспоменатите резултати, на имунизацията „ Янсен “ спрямо останалите е използването на единична доза и имунитетът, който може да се реализира единствено с нея, без да е нужна втора доза.

За препарата на Pfizer би трябвало да се приложи втора доза, когато са минали 21 дни от първата инжекция. За Moderna интервалът е 28 дни сред едната и другата доза. Което, в случай че бъде дефинитивно доказано, с „ Янсен “ може да се реализира с повече хора за по-малко време.

С тази ваксина ще се ваксинират и доста българи.

В края на декември м. година депутатите утвърдиха закупуването на ваксини против COVID-19. Ратифицираха Споразумение за подкрепяне на препродажбата от и сред България и Швеция и "Янсен " за закупуването и доставката на ваксина против COVID-19 за България.

Това се прави, с цел да може страната ни да получи 2 милиона ваксини, създадени от шведската фармацевтична компания по предварителните съглашения, подписани с снабдители на ваксини от Европейската комисия.

Народното събрание утвърди и решението на Министерски съвет да се закупят и имунизациите CureVac и Moderna.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР