Пред Съвета за сигурност /СС на ООН/ министърът на външните

...
Пред Съвета за сигурност /СС на ООН/ министърът на външните
Коментари Харесай

Косово: Вучич готви военна агресия на Балканите като тази на Путин в Украйна

Пред Съвета за сигурност /СС на ООН/ министърът на външните работи на Косово Доника Гервала съобщи, че сръбският президент Александър Вучич приготвя военна експанзия на Балканите като тази на Владимир Путин в Украйна, съобщи БГНЕС.

Гервала взе участие в дебатите по 6-месечния отчет на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за ситуацията в Косово. Според нея Сърбия ще провокира неустойчивост в края на месеца, когато изтича крайният период за смяна на регистрационните номера на колите. Тя заяви, че " 90% от колите в Косово към този момент са с изменени регистрации " и посочи, че " сръбските екстремисти брутално заплашват всеки един жител, в това число и с подпалването на колите им, в случай че той промени регистрацията на колата си ".

" Сърбия заплашва локалните сърби, които одобряват косовските номера. Една част от колите, които бяха с изменена регистрацията бяха подпалени. Секретен сътрудник не би трябвало да подминава този факт ", сподели още тя. Министърът напомни, че интернационалната общественост е поискала от Сърбия да спре с апелите си за принуждение, които се приготвят за края на този месец. " Лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг попречи на Вучич да провокира дестабилизация. Заплахата от неустойчивост идва единствено и само от една страна. Косово не заплашва, а единствено приканва Сърбия да се придържа към съглашението, което сама подписа ", акцентира Доника Гервала.

" Сегашният президент бе част от пропагандата на Слободан Милошевич. Той съобщи в Народното събрание на Сърбия следното: " За всеки погубен сърбин ще убием 100 мюсюлмани ". Международната общественост е обезпокоена от идеологията на " Сръбския свят " на Балканите, която може да докара до нови войни. " Вучич готви военна експанзия на Балканите, тъкмо както това направи Путин ", акцентира Гервала и напомни за многочислените военни маневри на сръбската и съветската армии от последните години.

По време на дебатите в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации сръбският министър на външните работи Никола Селакович упрекна управляващите в Прищина в последователен напън против сърбите, които живеят там за те да бъдат прогонени от домовете си.

" Със своето безконтролно държание времените институции в Косово съзнателно саботират напъните освен на Белград, само че и на Европейски Съюз и други забъркани страни от интернационалната общественост, с очевидното желание да реализират две цели: Да не се извършват поетите отговорности, от една страна и от друга, да заплашват, маргинализират и прогонят сърбите от домовете им ", сподели Селакович и добави: " Сърбия постоянно е била за намирането на трайно решение по кротичък път, в името на мира, стабилността и общото бъдеще ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР