Пред паметника на Алеко Константинов на столичния бул. Витоша Столична

...
Пред паметника на Алеко Константинов на столичния бул. Витоша Столична
Коментари Харесай

С поглед към Витоша - 155 години от рождението на Алеко

Пред паметника на Алеко Константинов на столичния бул. " Витоша " Столична община провежда честване във връзка 155 години от рождението на създателя и общественика.

Големият български публицист и държавник е роден на 13 януари (1-ви януари остарял стил) 1863 година.

Актьорът от Сатиричния спектакъл Светослав Пеев откри тържественото честване, като показа, че той е горделив точно с името, което носи този спектакъл - на Алеко Константинов. " Това е чест и ние постоянно ще пазим неговото име. "

Не инцидентно този монумент е с взор, извърнат към планината Витоша, уточни и зам-кметът на София Тодор Чобанов. В словото си Чобанов напомни съществени аспекти от житейския и креативния път на Алеко Константинов, като направи отпратка към други сатирици от международната литературна история. Алеко Константинов е българският Рабле или нашенският Хашек , уточни Чобанов.

Той изтъкне и особената задача на поколението на Алеко, която блестящо се откроява точно в неговата креативна история - да съгражда модерна България, в която живеем и ние през днешния ден. Според Чобанов, в случай че Алеко Константинов се беше родил по-рано, той сигурно би бил с пушка на рамо, паралелно с Христо Ботев, Васил Левски и Захари Стоянов .

По време на честването на 155 години от рождението на Алеко Константинов бе показано особено издание на вестник, отдаден на годишнината, квалифициран и публикуван от Националния книжовен музей.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР