Пред нас има само два варианта - да използваме по-чисто

...
Пред нас има само два варианта - да използваме по-чисто
Коментари Харесай

Каква е истината за ТЕЦ „Брикел”?

Пред нас има единствено два разновидността - да използваме по-чисто гориво в прорез с разрешителното си или да затворим в този момент, на момента. Биомасата и РДФ горивото са нашият единствен късмет за оцеляване и преход към по-малко замърсяване, написа в публично писмо до медиите на Топлоелектрическа централа "Брикел ".

Вижте какво още споделиха в него:


Енергийният микс на България е формиран от 40 % нуклеарна сила, 40 % сила, създадена от въглища, и останалите 20 % са сила от възобновими източници и природен газ. В този енергиен микс на страната ни влиза и производството на „ Брикел”.

Нашият Топлоелектрическа централа е основан преди деситилетия, както и множеството централи в България, в това число и самият АЕЦ Козлодуй.

Времена, в които никои не е мислил нито за нисковъглеродна стопанска система, нито за това, че ще има излъчвания въглероден диоксид, за чиито издаване би трябвало да плащаме, нито за това какво излиза във въздуха от тези централи и по какъв начин се отразява на хората. Всичко е било в посока страната да бъде енергийно самостоятелна и да употребява каквото има като разполагаем естествен запас.

В днешни времена нещата са доста по-различни. Акцентира се върху значимите тематики за световното стопляне, изменението на климата, както и здравето на популацията.

Къде сме ние от „ Брикел” в цялата тази енергийна картина? И толкоз ли сме „ черни”, колкото се пробват да ни изкарат?

Ние сме въглищна централа, която създава топло- и електрическа енергия, подава сила в така наречен брикетна фабрика, където вършим брикети, предопределени за популацията.

И, да, ние сме включени в Европейската скица за търговия с излъчвания и би трябвало да си купуваме такива, тъй като замърсяваме.

Това, което ни се желае да кажем, защото никой различен не го прави, е, че въглищните централи си отиват. Много ни е мъчно да го приемем, само че знаем че това е пътят, който е начертан, и най-вероятно - верен. Но за целия този развой има временен интервал, както и опция за така наречен обективен преход към нисковъглеродна стопанска система. Този преход в България обаче удря на камък. Ние не го виждаме. Той действително не съществува.

Затова ние взехме решение, че би трябвало да търсим за нас този преход.

Знаем по какъв начин наподобява „ Брикел” – той не е толкоз замърсен и толкоз черен, колкото се пробват да го изкарат, само че въпреки всичко работи на въглища. При работата с тях производството не е доста чисто. Това могат да ви го потвърдят и от която и да е от другите централи.

Та, откакто няма обективен общ преход, „ Брикел” реши да търси своя независим път към него.

Така се стигна до биомасата и РДФ горивото.

Относно биомасата, уверени сме, че към този момент няма човек, който да не е наясно какъв брой екологично е горивото от този вид. Започнахме процедура, обвързвана с биомасата. Тя е обвързвана с прибавяне към главното гориво – въглища, на биомаса и РДФ гориво, като последното е в границите на 4 % от общото гориво.

В България една процедура по смяна на сложно позволение в най-хубавия случай трае най-малко една година, в най-лошия в никакъв случай не завършва.

По това време стартира да се подвига цената на излъчванията и ние разбрахме, че имаме два разновидността - да използваме по-чисто гориво в прорез с разрешителното си или да затворим в този момент, на момента. Ние избрахме разновидността да продължим и да бъдем „ грозния „ Брикел”, който работи.

Да, изгаряме биомаса; да, Министерство на околната среда и водите знаят; да, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора знаят. И знаят, че това е разновидността, в който да замърсяваме по-малко и плащаме по малко излъчвания. Всички от тези институции знаят, че това е по-добре за здравето на хората. Само тези, които вършат политика в България не знаят...

Успяхме с поредност от доста писма и проект за непрекъснат мониторинг, както и измервания от Изпълнителната организация по околна среда, да убедим Министерство на околната среда и водите, че би трябвало да ни даде опция при доста строги и прецизни правила да стартираме пробно изгаряне на въглища с РДФ гориво. Държим дебело да подчертаем, че РДФ са боклуци, минали през специфична обработка, с цел да се трансфорат в гориво за централата. Ние не внасяме боклуци от други страни!

За сведение на всички “експерти”, за това гориво ние плащаме, а не заплащат на нас. Последните измервания, които са превени с подаване на РДФ към централа, са с доста по-добри индикатори, от тези, когато изгаряме единствено въглища.

Готови сме да предоставим всички данни на всеки, които желае и се интересува от тях.

Ние, „ Брикел”, не вършим нищо, което да е скрито или нелегално. Опитваме се да работим и да оцелеем, тъй като сега се намираме в борба за битие. Останалите три централи на територията на Маришкия басейн са в същата догадка.

Ние не желаеме да се оправдаваме, а да кажем на всички, че, колкото и необичайно да звучи, се опитваме да внедрим и употребяваме по-екологични горива, водещи да по-малко замърсяване и издаване на излъчвания. И, да, ние сме „ мръсния и грозния „ Брикел” и се опитваме да променим това.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР