Пред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг българският министър-председател Николай

...
Пред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг българският министър-председател Николай
Коментари Харесай

Пред Столтенберг Денков обеща 2% от БВП за отбрана през 2024 г.

Пред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг българският министър-председател Николай Денков даде обещание страната ни да извърши задължения си като членка на Алианса и в бюджета за идната година да бъдат заложени 2% от Брутният вътрешен продукт за защита и сигурност. Тази година този % ще бъде малко под 2, а през 2025 година задължението ни даже и ще надвиши минималната граница.

Николай Денков и Йонс Столтенберг дадоха взаимно изказване след първата си среща.

" Изправени сме пред най-трудния интервал от десетилетия насам. Вие играете значима роля за нашите старания по отношение на войната в Украйна - дейното присъединяване в района на черноморието, а също и в Западните балкани българските войски играят основна роля в Косово. Всичките приноси на България се правят оценка ", съобщи шефът на НАТО Йенс Столтенберг по време на конференция с министър председателят на България Николай Денков.

Шефът на НАТО оцени ролята на страната в груповата реакция на съветската война и експанзия против Украйна. Той прави оценка ролята на България за гарантиране на сигурността на Черноморския район. Столтенберг отдаде дължимото и за ролята на страната ни в Западните Балкани и по-специално Косово.

" Ние продължаваме да ви поддържаме и по земя, и по море, и по въздух ", добави той. Споразумели сме се за нов тип ротационен модел за противовъздушна и противоракетна защита, с цел да може да се пазиме при потребност ", акцентира Столтенберг, само че без да дава детайлности за въпросната противоракетна защита.

Столтенберг акцентира, че към този момент са удвоени натовските групи в Източна Европа точно поради войната на Русия против Украйна, като уточни и че тя е почнала още през 2014 година Шефът на НАТО увери, че страните от Алианса желаят да бъдат добре готови, а самият блок ще продължи да отстоява обстановката и да оказва поддръжка на Украйна. НАТО продължава да поддържа Украйна, тя има право да се отбранява и пази. Тя има право да влезе в НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР