Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е

...
Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е
Коментари Харесай

Преброяването ще е през 2021 г., плащаме 160 лева глоба при отказ да дадем данни

Преброяването на популацията и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 година Това реши Народното събрание, който одобри дефинитивно Закона за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 г. 

Досега са извършени 17 преброявания на популацията, като последното беше през 2011 година

Новото броене ще е най-мащабното изчерпателно статистическо проучване у нас, което се организира на всеки 10 години, обясни ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски, представен от Българска телеграфна агенция.

Преброяването ще е на два стадия като първият/електронен/ ще е сред 22 и 31 януари. Преброяването по домовете - втори стадий, ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.

Според закона няма да е наложително да се попълнят данни за етническа принадлежност, изповедание и здравен статус.

Във въпросника обаче евентуално ще има рубрика " не искам да посоча каква етническа/религиозна група съм ", която би трябвало да бъде маркирана от тези, които не желаят да разгласят своята етническа принадлежност и изповедание, за каквото настояха от Вътрешна македонска революционна организация.

Относно пола, ще се показва единствено биологичният, разясни Цветарски.

Депутатите взеха решение да бъде призната Програма на преброяването, която да бъде импортирана за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен период от обнародването на закона.

Периодът за подготовка и осъществяване на преброяването е съгласуван с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година - за народни представители и за президент и вицепрезидент, предвид на уговорките на общинските администрации в изборния и преброителния развой.

Лицето, отказало да даде нужните по закона данни, ще бъде глобявано със 160 лева

Ясно се заявява, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространяването на крайните резултати в сходство с националното и европейското законодателство.

Очаква се разноските по преброяването да възлязат на 38 262 000 лева, като в тях е включено и създаването на нова електронна платформа за броене.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР