Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще

...
Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще
Коментари Харесай

Председателят на НСИ: Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще бъде задължително

Преброяването на популацията и жилищния фонд през 2021 година ще бъде наложително. Въпросите за етнос, майчин език и вяра са извънредно значими, защото посредством тях се образуват политическите решения и политиките в страната. Това съобщи ръководителят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски на брифинг в Народното събрание след гласуването на Законопроекта за броене на популацията.

Задължително ще е да се отговори на всички въпроси, само че не е наложително да се самоопределят, изясни Цветарски. Той приканва жителите да се отнесат съществено към въпросите.

По думите му законопроектът основава законова основа за най-мащабното наблюдаване, което не е единствено национално, а ще обезпечи информация и за целия Европейски Съюз.

"Преброяването ще даде моментна фотография на всяка една от страните, в това число и на България ", изясни шефът на Национален статистически институт.

Цветарски уточни, че преброяването ще обезпечи информация за значими стопански, обществени и политически настройки. Въз основа от данните на преброяването ще бъдат направени политиките на България през идващия програмен интервал и до идващото броене.

Парламентът през днешния ден гласоподава преброяването на популацията и жилищния фонд у нас да се организира от 22 януари до 15 февруари 2021 година

Последното броене се организира през 2011 година, а до този миг у нас такива акции е имало 17 пъти. За повторно преброяването ще е на два стадия като първият/електронен/ ще е 22-31 януари. Преброяването по домовете/втори етап/ ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.

Очаква се разноските по преброяването да възлязат на 38 262 000 лева като в тях е включено и създаването на нова електронна платформа за броене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР