Празно пространство с размерите на пътнически самолет е открито в

...
Празно пространство с размерите на пътнически самолет е открито в
Коментари Харесай

Учени откриха празнина с размерите на пътнически самолет в Хеопсовата пирамида


Празно пространство с размерите на пътнически аероплан е намерено в центъра на Хеопсовата пирамида в Египет, оповестиха учени. Досега пространството е било в загадка, оставайки непокътнато в продължение на 4500 години.

Празнината е една от четирите кухини в пирамидата, дружно с галериите на фараона и неговата брачна половинка и Голямата изложба, за които се знае, че се намират в монумента, издигнат по времето на фараон Хеопс.

Според Мехди Тайюби, част от плана „ ScanPyramids “ и съоткривател на кухината, нейните размери са сходни с тези на 200-местен аероплан. Ученият се занимава с проучването на пирамидата от 2015 година чрез неинвазивна технология, употребяваща скенер на субатомни частици.

Намираща се в комплекса в Гиза, Хеопсовата пирамида е най-старата в групата антични постройки в Гиза, която включва Сфинкса, пирамидите на фараоните Хефрен и Микерин, както и няколко други по-малки пирамиди.

Тя е и единственият оживял и до през днешния ден архитектурен монумент от Седемте чудеса на античния свят, както и една от най-големите здания, строени в миналото. Фараоните са създавали тези монументални гробници, с цел да съхраняват своите мумии и други неща, които биха им трябвали за задгробния живот като храна, облекла и бижута.

Кухината е първата огромна конструкция, откривана в пирамидата от 19 в. насам, показват учените, като съгласно Тайюби съществуват доста теории за сходна загадка зала, само че никоя от тях не е предвиждала откриването на помещение с такива размери.

Все още остават неразбираеми формите и точната величина на кухината. Мистерия са и нейното вероятно наличие и предопределение. Въпреки това се допуска, че тя е дълга минимум 30 м и се намира над Голямата изложба – 50-метров кулоар, който свързва погребалната камера на фараона с тунел, водещ на открито.

Монументът, висок 139 м. и необятен 230 м., е повдигнат като гробница на Хеопс и към момента никой не знае с акуратност по какъв начин той е бил издигнат.

Според Кунихиро Моришима от Университета в Нагоя никой до момента не е знаел за съществуването на кухината от основаването на пирамидата преди 4500 години. Според него новооткритото помещение е изцяло изолирано, което значи, че никой не е влизал в него от основаването му.

Хеопсовата пирамида е била плячкосвана доста преди да е изследвана от актуалните археолози и няма останали реликви в нито една от познатите й зали. По тази причина новата зала е посрещната с екстаз от учените, макар че към момента не е известно дали и какво съдържа тя.

Техниката, с която е направено откритието, се назовава космическолъчева мюонова радиография и разрешава визуализацията на празнини в пирамидата, без да се постанова преместването на камъни. Мюоните са обикновени частици, които се образуват от конфликта на галактическите лъчения с атомите в горния пласт на атмосферата. Подобно на рентгеновите лъчи, които демонстрират костите в човешкото тяло, тези частици могат да поддържат релативно права линия през няколкостотин метра камъни, преди да се разрушат или да се всмукват.

По думите на Моришима учените ще продължат да изследват празнината, като към този момент се обмислят и нови технологии, които да бъдат употребявани. Една от опциите е за дребен робот, който през дупки в камъните да се опита да изследва вътрешността на пирамидата.

„ Макар да няма сега информация за това каква е ролята на тази празнина, откритията демонстрират по какъв начин актуалната физика на обикновените частици може да хвърли нова светлина върху международното археологично завещание “, показват създателите на откритието. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР