Празниците приключиха, а от КЗП продължат да извършват своите проверки.

...
Празниците приключиха, а от КЗП продължат да извършват своите проверки.
Коментари Харесай

Проверките продължават: Акцент на КЗП са туристическите услуги

Празниците завършиха, а от КЗП продължат да правят своите инспекции. Председателят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев съобщи в " България заран ", че има установени нарушавания и наложени санкции. Според него въпросът е какъв пазарен резултат се реализира от инспекциите и глобите.

" Тази година подчертаваме дали предлагащите туристически услуги имат лицензии за туроператори и турагенти. Има открити лица, които са правили туроператорска активност, без да имат нужната лицензия. Най-често потребителите са заблуждавани за категорията на хотелите, които ще посетят. Очакват да е 4 или 5 звезди, хотелът се оказва с по-ниска категория ", изясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му задачата на инспекциите е търговците да спрат да правят тези нарушавания и да не се стига до подаването на тъжби. За даване на погрешна информация нарушителите се глобяват с до 50 хиляди лева Санкциите са съобразени с оборотите на търговеца, като долната граница е 3 хиляди лева

" Внимаваме стоките да влизат с документи, които да потвърждават тяхната сигурност. Веднъж влезнали в комерсиалната мрежа, е извънредно мъчно да бъдат открити и изтеглени. Заварих една порочна процедура - от близо 200 вида артикули се ревизираха преднамерено по една група един път месечно. Останалите 11 месеца групата не е проверявана. Сега всеки месец се стремим да обгръщаме цялостния размер на стоките, за които носим пълномощия ", сподели още Алипиев.

Оказа се, че чести са нарушаванията при детските играчки, тютюневите произведения и мебелите. Санкциите са до 25 хиляди лева и евакуиране от пазара на стоките в нарушаване на закона. От КЗП регистрират на половина стесняване в броя на случаите на влизащи артикули без документи.

" Бързото кредитиране е радикално друго от банковото. Насочено е към мощно уязвима група хора, които би трябвало да вземат бързо решение. Промените в законодателството би трябвало да са в посока предоставяне на елементарен метод на потребителя да разбере това, което му се предлага, с цел да вземе бързо осведомено решение. Обичайно нямат опция да употребяват по-евтиния банков запас и работят в условия на последна потребност. Когато си рисков консуматор, това коства повече пари ", уточни още Алипиев.

Председателят на КЗП е на мнение, че потребителите стават все по-информирани, само че това не би трябвало да дава успокоение на контролния орган.

" Продължаваме с туризма до края на дейния сезон. Бързите заеми също са във фокуса на комисията. Имаме да приключим инспекции в комерсиалните обекти. Проверките няма да спрат, би трябвало да са непрекъснати. Имаме доста работа по тъжби и сигнали, които идват ", приключи Стоил Алипиев.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР