Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на

...
Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на
Коментари Харесай

Защо на 2 февруари се коли петел

Празникът на мъжките чеда води началото си от времето на турското иго и е обвързван със събирането на най-тежкия налог за нашия народ – кръвния, при което са отнемани от родителите им дребни момчета, с цел да бъдат подготвени за еничарския корпус или настанявани на други държавни служби в Османската империя.

Легендата споделя по какъв начин една смела жена от с. Еркеч, Бургаско, скрила мъжката си рожба и отказала да я даде на турците. Те надлежно се заканили, че в случай че не им съобщи момчето, то ще бъде заклано. Тогава майката отвърнала, че сама ще заколи детето си, само че не ще им го даде.

През нощта тя го извела и го скрила надалеч отвън селото. В среднощ заклала петел на прага на къщата и напръскала с кръвта му в близост (в някои обитаеми места на страната, като в село Голица да вземем за пример, и до момента на Петльовден колят обречените за ритуала птици в 2-3 часа измежду нощ, б. р.).

В някои обитаеми места ритуалът се извършва и до ден сегашен

Когато сутринта турците още веднъж пристигнали в дома й, решили, че дамата е изпълнила обещанието си и оставайкиизненадани от тази нейна постъпка, решили повече да не събират момчета за еничари от село Еркеч.

Оттогава до през днешния ден този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба и на мъжкото начало на рода български.

Коленето на петел обаче историците свързват и с необятно публикуваната алегория за цар Ирод, който заповядва да обезглавят всички мъжки деца, с цел да почине и Христос. В този случай обаче, с цел да избави сина си, майката заклала агне, намазала портата с кръвта му и по този начин заблудила палачите.

Подготовката за Петльовден стартира още от есента. Тогава се дефинира един петел, който ще е за разплод, и различен – който ще стане курбан на Петльовден. Пернатото животно се коли на дръвника от майката на момчето.

Жени, които нямат мъжки чеда, също честват този ден, с цел да родят момче. Но не си колят петела, а го носят там, където има момчета, да му теглят ножа.

С кръвта се опръсква на всички места и с нея се бележат челата на невръстните момченца. Главата и краката на закланата птица се хвърлят на покрива на къщата, като се изричат специфични заклинания.

На обредната софра наложително се поставя цялостен сварен петел или приготвен с булгур на яхния; зелник, който се прави от булгур и сирене, прясна питка, кравайчета и греяно вино, подправено с пикантен червен и черен пипер.

В предишното на този ден нашите предци не докосвали нищо остро – нож, секира, ножица, куки, не плетели и не работели. Вярвало се, че по този начин децата няма да се родят с белези и ще бъдат здрави. Младите девойки не излизали на открито, тъй като се вярвало, че какъвто човек срещнат първи през този ден, с подобен темперамент ще бъде и бъдещият им брачен партньор.

По това какъв е денят се гадаело каква ще е годината. Ако времето е хубаво, такова ще е и през идващите 40 дни. Ако на този ден дадеш пари – цяла година ще даваш, в случай че вземаш – цяла година ще вземаш.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР