Празник на пестила“ – най-значимото за годината събитие на музей

...
Празник на пестила“ – най-значимото за годината събитие на музей
Коментари Харесай

Станете част от традицията с „Празник на пестила“ в музей „Етър“ на 3 и 4 септември

„ Празник на пестила “ – най-значимото за годината събитие на музей „ Етър “, ще се организира на 3 и 4 септември. Посетителите ще се срещнат с обособените стадии от производството на този обичаен артикул от сини сливи, известен в предишното и като „ габровски шоколад “.



Сред демонстраторите ще бъде Николай Христов, участник в Световното ревю на обичайни храни в италианския град Торино през 2014 година На този огромен интернационален конгрес той получи документ за производител на неповторим артикул, а показаният от габровския занаятчия пестил бе вписан в Световната книга на неповторимите храни „ Арка на усетите “.

Официалното разкриване на събитието „ Празник на пестила “ ще е на 3 септември от 11:00 часа с присъединяване на кмета на община Габрово Таня Христова и регионалния шеф на област Габрово Кристина Сидорова.



През първия ден ще се организира Национално младежко надиграване „ Етърски ритми “. Конкурсът е под знака на самодейността на Европейската комисия „ 2022 година – Европейска година на младежта “ и в него ще се включат танцови сформира от Стара Загора, Нова Загора, Своге, Ардино, Сапарева Баня, Варна, Благоевград, София, Костинброд и Габрово. Те ще бъдат оценени от висококвалифицирано жури.



Проф. Даниела Дженева е шеф на Фолклорен отбор „ Тракия “, декан на факултет „ Музикален фолклор и хореография “ в катедра „ Хореография в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ проф. Асен Диамандиев “.

Доц. доктор Красимира Кръстанова работи в катедра по етнология на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “. От 2014 година доцент Кръстанова е член на Експертния съвет по нематериално културно завещание към Министерството на културата на Република България.

Проф. доктор Светла Станилова преподава национално пеене и диригентство на национален хор. От 2000 година интензивно взе участие в образуване и осъществяване на образователния развой в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “. Автор е на образователни стратегии по водещи дисциплини, преподава в специалностите „ Изпълнителско изкуство – фолклор “, „ Дирижиране на национални сформира “, „ Педагогика на образованието по музика “ и „ Департамент за следдипломна подготовка “.

На 3 и 4 септември от 10:00 до 18:00 часа в музей „ Етър “ ще има Алея на усетите с базар на разнообразни типове храни и питиета. Посетителите ще могат да се включат в просветителната игра с награди „ Сливи с шанс “ и да следят демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила – изработка на кошници, калайдисване на съдове и бакърджийски произведения. Калайджиите, бакърджията и кошничарят остават в музея на 5 и 6 септември, с цел да показват пред публиката майсторлъка си и да опишат по какъв начин са придобили своите умения.



Тематичната фотоизложба „ Пестилът на баба и дядо “, която показва фотоси от фотоархива на музей „ Етър “, ще може да се види на чардака на етърската Табахана.

На 4 септември от 11:30 до 13:30 ч. ще има музикална и танцова стратегия с присъединяване на Фолклорен танцов отбор „ Сивек “ – Габрово, Клуб за български национални танци „ Тракийци “ – Стара Загора, Представителен фолклорен отбор „ Шевица “ – София.

Събитието „ Празник на пестила “ е емблематично за музей „ Етър “, защото с него завоюва класацията „ Годишни награди в туризма 2018 “ в категорията „ Духът на България “.

Събитието „ Празник на пестила “ е част от „ Европейски дни на наследството “ – самодейност на Европейския съюз и Съвета на Европа, и се осъществя с финансовата поддръжка на Министерство на културата.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР