Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера във

...
Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера във
Коментари Харесай

Виенски вкус, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът" във вторник в Бургаската опера

Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера във вторник. Искрящото въодушевление – като пенливо шампанско от бала на Княз Орловски, е обезпечено на 27 февруари от 19 часа – със спектакъла на една от най‐популярните оперети на Йохан Щраус‐син – " Прилепът ". Залата на Операта ще бъде подвластна на виенския усет към благороден живот, в ритъма на валса, полката, кадрила и кан‐кан‐а. Присъстващите ще се насладят на виталната режисура и прелестната музика на Щраус, която зарежда, носи естетическа приятност и хармонизира.

Оперетата в три дейности притегля и ценителите, и необятната аудитория, с блестяща музика, носеща благороден привкус, финеса и лекотата на виенския валс. Произведенията на Щраус са присъщи със своите жизнеутвърждаващи послания, създаващи чувство за преместване в друга действителност – на изискани маниери, искра и изящност. 

Зад диригентския пулт във вторник застава младият Димитър Косев, основен диригент на Държавна опера – Русе. Той има внушителна креативна биография, притежател е на влиятелното отличие за принос към българската просвета и изкуство " Златно перо " за 2019 година Носител е и на наградата " Млад музикант на годината " за 2020, присъдена от БНР, както и на редица влиятелни интернационалните и национални награди. Бургаската аудитория познава маестро Косев от концерта на Мариана Попова с оркестъра на Държавна опера – Бургас – по време на Бургаските музикални празници 2021 година. През м. ноември 2023 година младият диригент бе запаметяващ се зад пулта в Моцартовия шедьовър " Дон Жуан ". След спектакъла музикантите признаха, че макар тричасовото свирене на нелеката партитура, не са почувствали отмалялост, като оркестърът звучеше извънредно уравновесено, с съответна на действието динамичност. 
 
 Виенски усет, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с Виенски усет, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с " Прилепът " във вторник в Бургаската опера Източник: Държавна опера-Бургас

В  забележителния артистичен каст на " Прилепът " във вторник е оперната прима Еделина Кънева /гост/, която от края на 2022 година е и шеф на Националния музикален спектакъл – ДМБЦ " Стефан Македонски " – в ролята на Розалинда, /преди дни тя, дружно с различен обичан български реализатор – Орлин Горанов, извършиха залата в Плевен на концерта театър " Приказка за двама ", с оркестъра на Операта, под палката на Деян Павлов/. Тенорът Марчо Апостолов /гост/ излиза на бургаска сцена като Габриел декор Айзейнщайн, солист на Музикалния спектакъл. Гост‐солистите Еделина Кънева и Марчо Апостолов още веднъж ще бъдат /както в края на м. ноември, в същата режисура, на същата сцена/ нормалният превъзходен театрален тандем. Те не просто извършват функциите си, а съпреживяваха всеки един миг от театралното деяние, несъмнено, подплатено с блестящи вокални качества, показани по безапелационен метод – с въодушевление, отношение към публиката и подплатено със съответните качества самочувствие.

Като закачливата хубавелка Адела бургаската аудитория ще има опцията да види сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Тя извършва с финес и лекост бравурната партия и показва ослепително облика на субретния персонаж в оперетата – на амбициозната нахалница, която е камериерка в дома на Розалинда и Айзенщайн. Характерни за сопраното са както колоратурните височини, по този начин и като шармантното наличие, шеговитост и артистичност на сцената.

  Останалите функции, всяка от които има значима функционалност в занимателния сюжет, присъщ със занимателни обрати, заплетени обстановки и " поучения за възрастни ", т.е. за пораснали деца, които са пропуснали да си научат някои житейски уроци, са поверени на чудесните актьори от състава на Бургаската опера: мецосопраното Лина Пеева, в ролята на Ида – сестрата на Адела, която е актриса в театъра на Доктор Фалке, където Адела мечтае да играе " най-голямата роля за най-малкия хонорор " /; Яни Николов, тенор – като Алфред, който е влюбен безумно в Розалинда и заради своето въодушевление, попада неправилно в пандиза – вместо Айзенщайн/; Йордан Христозов, баритон,  в облика на Доктор Фалке – шеф на театъра, пристрастен от Адела, която се показва за Олга на бала на Княз Орловски; Мирослав Димитров, тенор – в хумористично-сатиричния облик на юриста Доктор Блинд; Костадин Мечков, бас, като Франк –директор на затвора; Шмилена Султанова, сопран – в ролята на Княз Орловски, който провежда блестящи всемирски събития; и Петър Тихолов, като Фрош – надзорник в пандиза, който избира да " чете " " Сливовиц " в бутилка, вместо Стария завет. 
 
 Виенски усет, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с Виенски усет, в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с " Прилепът " във вторник в Бургаската опера Източник: Държавна опера-Бургас

Постановката на " Прилепът ", носеща присъщите новаторски черти и трендове в  съвременни театрални похвати, включващи мултимедия, по-семпли декори, които дават опция за ударение върху актьорската игра и посланията на музикалните претекстове, е дело на Ханс Нюенхюис от Нидерландия. Либретото на " Прилепът " е на Карл Хафнер и Рихард Жене. Режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията и костюмите са на  Мадис Нюрмс. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Александър Чепанов, танците са дело на Недко Георгиев, репетитор на балетния състав е Марина Змеева-Маркова, концертмайстор е Христо Белчев. В зрелищната режисура вземат участие артистичните сформира на хора и балета на Държавна опера – Бургас. 
Настроението за публиката е обезпечено, а известните тематики от оперетата, от дълго време заживели собствен самостоятелен живот в музикалното пространство, ще я потопят в неповторимата атмосфера и изтънченост на виенския жанр на живот, мислене и европейска просвета.
 
Присъстващите в залата на Операта ще се насладят на виталната режисура и прелестната музика на Щраус, която зарежда, носи очакване, пречиства и хармонизира. И може би тъкмо комичната линия, занимателните сюжетни каламбури и щастливия назидателен край – за всички участници в занимателната история с благороден привкус, гарнирана с красиви тоалети, полка, канкан, шампанско и доста усмивки, са по този начин нужни в днешния ден.  За да ни дадат една по‐светла вероятност. А вярата за прекрасен край – като в положителната остаряла оперета, когато всичко приключва щастливо, тъй като по този начин повелява традицията, е вездесъща. И това е задачата на Артиста – да я даде на публиката, да пресъздаде една добра приказна история на сцената!
Билети - на касата на Операта, каса " Часовника ", както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/komichna-opereta-0gq9tt7
 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1400572/performance.html.

 
 Димитър Косев Димитър Косев
За диригента Димитър Косев:
Димитър Косев е роден в град Русе през 1992 година. Младият диригент и пианист е ученик на Националното учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов " в класа на Евгени Желязков. Веднага след довеждане докрай на междинното си обучение е признат в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със компетентност Дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. През 2014 година на 21 години приключва Консерваторията с цялостно отличие. Малко по-късно асистира в консерваторията на проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работил е дружно с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат е на Първа премия за съвременна музика на Lothar Bandermann в майсторския клас Vienna Young Pianiasts VYP Academy – Виена 2006 година и е притежател на премия за осъществяване на Едвард Григ през 2007 година.
Димитър Косев дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013 година на откриването на Международния конкурс " Франц Шуберт " в Русе.

В началото на 2015 година дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. От февруари 2016 година е щатен диригент в Държавна опера-Стара Загора, а от октомври 2017 година – в Държавна опера-Русе.
Диригент на премиерни спектакли на " Дон Паскуале ", " Вълшебната флейта ", " Сватбата на Фигаро ", " Севилския бръснар ", " Парижки живот ", " Царицата на чардаша ", " Луд гидия ", " Набуко ", " Хубавата Елена ", " Петя и вълка ", " Прилепът ", " Травиата " и други.

Диригент е на спектаклите " Класиката среща ABBA " и " Класиката среща Queen ". Диригент и основател е на спектаклите " 45 години " Диана експрес – Symphony 2019 ", " Да те копнея аз " – Група Сигнал и Русенска филхармония, " Queen – Шоуто продължава ", " Children in Time " – Deep Purple & Rainbow tribute concert, " Here we go…again " – Whitesnake tribute concert и " Фалшив воин " – Класиката на Тодор Колев. Поставя международната премиера на рок-симфонията " Queen’s Hits " от Любомир Денев. През юли 2016 година дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито " Симфонична фиеста ".

В края на ноември 2016 годинa по специфичната покана на световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова дирижира спектакъла в Държавна опера-Стара Загора, отдаден на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През 2017 година закрива футболния мач сред Барселона и тима на Христо Стоичков, дирижирайки песента " Барселона " на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.
На 28 декември 2018 година дирижира коледния концерт на Софийска филхармония в зала " България ".

Извън диригентската си кариера Димитър Косев е свирил и в групите Division One, Lumberjack Blues Band, СИГНАЛ, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba – Family Business, Alive´N Kickin, Kristal Bardess като басист, пианист и барабанист както и на една сцена с Васил Петров, Диана Експрес, Поли Генова, Мариана Попова, Люси Дяковска, група СИГНАЛ, Димо Стоянов – П.И.Ф., Ненчо Балабанов, Антоанета Добрева-Нети, Дует " Мания ", Николо Коцев, Теодор Койчинов, Дивна, Адриана Николова-Печенката, Панайот Панайотов, Звезди Керемедчиев ( " Ахат " ), Константин и Александър Владигерови, Калин Вельов, Стоян Янкулов-Стунджи.

През 2015 година дружно с акустичния план " Kristal Bardess‘‘ е определен от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на международния конкурс за авторска музика " Call for Legends " на компанията Shure.
Печели състезанието за авторска музика " БГ Таланти " и дружно с Божидара Симеонова са финалисти на състезанието " Бургас и морето " (2016). Носител на премията на JCI – " Най-изявените млади персони на България " в категорията " Културно достижение ". През същата година е почетен със Златна значка " Русе " от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и е определен за лице на Русе и за културен дипломат на града. Част от класацията на Дарик Радио – " 40 до 40 " за млади и вдъхновяващи персони на 2018 година.

Диригентът Димитър Косев е отличен с влиятелната премия " Златно перо " за 2019 година. Престижните оценки " Златно перо " се присъждат годишно от 1995 година насам за принос към българската просвета и изкуство. Носител е и на премията " Млад музикант на годината " за 2020, присъдена от БНР.

За солистите:
Еделина Кънева  - в ролята на Розалинда, е родена в София, и е ученик на ДМА " П.Владигеров ".
Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг. От 1996 година е министър председател солистка в НМТ " Ст.Македонски ". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите " Трубадур ", " Тоска ", " Сватбата на Фигаро ", " Дон Жуан ", оперетите " Прилепът ", " Цигански Барон ", " Графиня Марица ", " Страната на усмивките ", " Царицата на Чардаша ", " Великата незнайна ", мюзикълите " Котки ", ‘’Някои го избират горещо ", Уестсайдска история ", " Вълкът и седемте козлета’’. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия. Еделина Кънева е музикален продуцент на поредност от Коледни концерти за Българска национална телевизия И Българска национална телевизия 2, основател и участник на планове в джаз и поп музиката. Работила е в плана на Министерството на културата на Франция " К и Пътят към замъка " - модерна опера от Карол Бефа, по романа на Ф.Кафка. От 2012 е учител в НМУ " Л. Пипков ", компетентност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио. Гастролирала е с триумф в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и доста други От 2000 до 2010 година е непрекъснат посетител солист на Teatro Lirico D’ Europa  и Mozart Festival Opera в Съединени американски щати. Участвала е неведнъж на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия. През 2018 година Еделина Кънева е част от извънредно сполучливия план на Софийска Опера и Балет, " Мамма миа " с режисьор акад. П. Карталов, в който  изпълнява основната роля на Дона Шеридан. От м. ноември 2022 година, след извоюван конкурс, е шеф на Националния музикален спектакъл " Стефан Македонски " – София. 

Марчо Апостолов – в ролята на Габриел декор Айзейнщайн: Роден е през 1970 година в град Варна. Завършва Четвърта езикова гимназия " Фредерик Жолио-Кюри " – Варна и по-късно стартира да учи в Средно музикално учебно заведение " Добри Христов " – град Варна. Продължава развиването си в Държавната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров в София. Първият независим дебют на Манчо Апостолов е през 1994г. в титулните партии на оперите " Орфей " от Клаудио Монтеверди и " Абу Хасан " на Карл Мария декор Вебер. От 1998г. работи като солист на Държавния музикален спектакъл " Стефан Македонски " и извършва функции както в класическите оперети, по този начин и в мюзикълите. Участва в множествено фестивали, планове и интернационалните прояви. Той е солист и на софийската, пловдивската, врачанската и сливенската филхармонии. От 2001 година е канен в представителни спектакли на Националната опера и балет — София, както и в оперите в Пловдив, Варна, Русе и Бургас. Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за компанията GEGA New.
Награди: През 2002г. – за функциите си на Исус в " Исус Христос суперзвезда " от Ендрю Лойд Уебър и на Граф Данило Данилович във " Веселата вдовица " от Франц Лехар, " Кристална лира " в категорията за най-хубав реализатор на оперно и оперетно изкуство — годишна премия за върхови достижения в региона на музиката, присъждана от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, Центъра за музика и танц към Министерство на културата на Република България и Радио Classic FM.

Мария Цветкова-Маджарова – в ролята на Адела 
Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА " Професор Панчо Владигеров " - София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера - Русе и Държавна опера - Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален спектакъл " Стефан Македонски " - София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно взе участие в интернационалните планове с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, Съединени американски щати. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от " Сватбата на Фигаро ", Деспина, Фиордилиджи от " Така вършат всички дами ", дона Анна, Церлина от " Дон Жуан ", Блонда, Констанца от " Отвличане от сарая " на Моцарт, Розина от " Севилският бръснар " на Росини, Виолета от " Травиата ", Джилда от " Риголето ", Оскар от " Бал с маски " на Верди, Адина от " Любовен балсам ", Норина от " Дон Паскуале " на Доницети, Мюзета и Мими от " Бохеми ", Лиу от " Турандот " на Пучини, Щаси и Силва от " Царицата на чардаша " на Калман, Адела от " Прилепът " на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на " Кристална лира " за 2015 година Музикант на годината за 2017 година в анкетата на предавантео за класическа музика " Алегро виваче " по стратегия " Хоризонт " на БНР.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР