Празнична погача с екстри - само ви трябва повод и

...
Празнична погача с екстри - само ви трябва повод и
Коментари Харесай

Празнична погача с екстри

Празнична погача с екстри - единствено ви би трябвало мотив и сте подготвени

Необходими Продукти

● яйца - 3 бр. /без 1 жълтък/
● прясно мляко - 200 мл
● вода - 180 мл хладка
● квас - 30 г
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 с.л. равна
● олио - 5 с.л.
● пълнозърнесто брашно - 250 г
● бяло брашно - към 500 г
● кисело мляко - 2 с.л.

плънка


● сирене - 200 г натрошено
● маслини - за украса
● сусам
● маково семе

Начин на подготвяне

Активира се маята, като се натрошава в хладка вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставете да бухне и с останалите артикули замесете приблизително меко тесто. Намажете торба с олио и сложете тестото в нея, оставете в хладилника за 1 нощ.

Извадете го, оставете да се отпусне най-малко 1 час и разделете на три елементи, като едната е по огромна от останалите. Голямото тесто разделете на топки, всяка разточете с пръсти на дребна кръгла питка.

Намажете с олио, поръсете сирене и срежете един прорез като радиус. От единия край се навива на фунийка, мерите три пръста и режете връхчето. Получава се като роза.

Наредете розичките една в центъра на тава 30 см и останалите край нея. Второто тесто се точи на правоъгълник две педи, намазва се олио, поръсвате сирене, от горната страна второто тесто отново на правоъгълник, намазнен с олио и посипан със сирене.

Двете кори една върху друга срежете през средата на две елементи, навивате на две рула. Усукват се и поставяте по стените на тавата. От отрязаните връхчета се оформя два фитила и навивате на охлюви, поставяте ги от двете страни.

Оставете обичаната погача в топла фурна за 10 минути, бухва тестото и извадете. Намажете с разрушен жълтък с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.

Поръсете сусам, маково семе, набодете маслини в розичките. Печете погачата на розички в загрята фурна 170 С към 35 минути, като последните 15 покривате с хартия да не прегори.

Извадете, намажете с масло и покривате с забрадка. Празничната погача с екстри е подготвена, чудесна за всеки мотив!

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР