Правят се изследвания както на пчелите, така и на растенията

...
Правят се изследвания както на пчелите, така и на растенията
Коментари Харесай

Масов Мор На Пчели В България! Стотици Пчелни Семейства Са Отровени!

Правят се проучвания както на пчелите, по този начин и на растенията - взимат се проби дали е осъществено отнасяне с артикули за растителна отбрана. Разпоредени са засилени инспекции на територията на цялата страна, а освен в региона на село Струпец.

" Има народен проект за надзор върху използването на артикули за растителна отбрана, както и районни проекти за всички 28 регионални дирекции по сигурност на храните. Извършваме и изключителни инспекции. Реагираме на безусловно всички сигнали, подадени от пчеларите ", изясни Донкова.

Тя посочи, че лицата, които използват артикули за растителна отбрана, са длъжни персонално да уведомят притежателите на пчелни фамилии и кметовете, че територията се третира.

" Има обаче и случаи, в които това не се прави. Тогава се сформират актове и се постановат санкции. Тези лица попадат в графата " рискови " и при тях се правят планови инспекции ", разяснява още специалистът от БАБХ.

За физическо лице санкциите са от 1800 до 2400 лева, а за юридически - от 2400 до 3600 лева

На въпрос дали е допустимо ГМО растения да са повода за гибелта на пчелите Донкова съобщи, че не счита, че това е повода, защото в България развъждането на ГМО организми е неразрешено. Глобата е 1 млн. лева

" Нито един аграрни собственик не би могъл да си разреши да отглежда ГМО у нас. То може да се съдържа в храни и фуражи, само че никога да се отглежда в България. Ако инцидентно се открие някакво ГМО, то ще е поради инцидентно замърсяване ", разясни Любина Донкова.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР