Правя паралели с 48-ото Народно събрание и си спомням как

...
Коментари Харесай

Атанас Радев пред Искра.бг: Няма да бъде подписано коалиционно споразумение в София!

„ Правя паралели с 48-ото Народно заседание и си припомням по какъв начин стартира животът на 49-ото Народно заседание – с доста съществени диалози и нападки при стартирането, следим сходна обстановка в локалния парламент в София. Но с тази разлика, че локалният парламент не е с толкоз висока политическа отговорност, колкото е Народното събрание. Така че имат опцията да си разрешат да забавят още работата на Столичния общински съвет. “

Това разяснява пред Искра.бг политологът Атанас Радев във връзка патовата обстановка в Столичния общински съвет , където към момента не може да бъде определен ръководител и локалният парламент на София действително да проработи. Според него януари месец е допустимо това да се случи, тъй като връзките сред съдружните сътрудници на локално равнище са доста спорни. 

„ Отношенията, които имат на локално равнище, са с доста друг темперамент, тъй като там доминира обстановката от 47-ото Народно заседание, когато обединяването беше всички за смяна, всички против статуквото. Но в тази обстановка, поради и обстановката с Паметника на Съветската войска, вратите с Българска социалистическа партия са затворени “ , изясни още специалистът. 

Той напомни, че седмица преди стартирането на акцията по демонтажа Ваня Григорова съобщи, че има точки и цели за живота в София и защо могат да договарят. Но обстановката няколко дни по-късно се промени с решението за събарянето на Паметника на Съветската войска. 

„ Дали съдружните сътрудници „ Продължаваме промяната – Демократична България – Спаси София “ не се пробват още веднъж да се тласнат в коалиция с Българска социалистическа партия, или лостовете, които има ГЕРБ се оказват доста мощни и биха могли да предотвратят една такава коалиция “ , уточни още Радев. 

Той разяснява и лансираната от ПП-ДБ-Спаси София концепция за краткотраен ръководител, като той го съпостави с ротацията в държавното ръководство и уточни това не е изненада. Но:

„ Дали това може и има воля да се случи е един различен въпрос, тъй като с цел да се ръководи Столичния общински съвет е належащо болшинство. Може да има плаващи болшинства или ясна политика, която да се упражнява. Големият въпрос е, че кметът Васил Терзиев в сходен вид обстановки играе доста сериозна роля при структурирането на болшинството. Но тази двуполюсност при неговия избор това слага по-скоро сложната опция той да структурира болшинство към себе си, тъй като са затворени вратите от останалите претенденти. Освен това в границите на акцията се говореше доста остро сред самите политически субекти “. 

От своя страна ГЕРБ-СДС се оповестиха за подписването на съдружно съглашение и съгласно Атанас Радев това се дължи на поуката, която са си взели от държавното управление Денков-Габриел:

„ Това ги сложи в неуместна обстановка. Разликата в локалния парламент е, че властта е постоянна. Това им слага опцията да изискват сходен вид съдружно съглашение, в което да има ясни точки и цели и поле за деяние. “

Политологът акцентира, че персонално той е последовател на това да има написано и подписано съдружно съглашение , само че не чака това да се случи , тъй като „ Продължаваме промяната “ са отказали да го създадат на национално равнище и не има вяра да има сходна развръзка и на локално равнище, изключително в София, борбата за която беше толкоз значима. 

„ По-скоро могат да влязат в обстановката още веднъж на краткотраен ръководител и въз основата на това да се взимат решения адхок и това да не разрешава блокиране на работата на общинския съвет. Предвид отсъствието на ясно съдружно съглашение, това им дава опцията да бъдат доста по-гъвкави “ , изясни още Атанас Радев. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР