Православният храм Рождество Христово и Николай Чудотворец във Флоренция, който

...
Православният храм Рождество Христово и Николай Чудотворец във Флоренция, който
Коментари Харесай

Църква във Флоренция скъса с Вселенската патриаршия заради Руската православна църква

Православният храм " Рождество Христово и Николай Чудотворец " във Флоренция, който се намира под върховенството на Цариградската гръцка патриаршия, реши да премине към Руската православна черква зад граница (РПЦЗ), оповестява БГНЕС, цитирайки съветския държавен информативен колос РИА " Новости ".
" Процесът по прекосяване под върховенството на РПЦЗ е изцяло приключен. Не се колебая обаче, че това решение ще бъде оспорено ", съобщи настоятелят на храма протойерей Георгий Блатинский. Решението е взето на общо заседание на епархията, на което са участвали повече от 100 вярващи.
В отговор на прекосяването на православната община във Флоренция под върховенството на РПЦЗ, Цариградската патриаршия е забранила на протойерей Блатинский да прави богослужения и тайнства. " Нашите миряни, измежду които има руснаци, молдовци, украинци, беларуси, сърби, българи и италианци нямаше да могат да се причестяват. Естествено ние нямаше по какъв начин да допуснем това, без значение от възбраните ", акцентира Блатинский.
Според Блатинский повода за взетото решение е несъгласието с дейностите на Константинополската патриаршия, която на 11 октомври стартира развой по даване автокефалия на считаните до момента за неканонични украински църкви.
На 11 октомври цариградският патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна черква от Московската патриаршия — ход, който беше приветстван с наслада от Киев, само че наказан като " пагубен " в Москва. На 15 октомври Московската патриаршия взе решение за спиране на всякакво общение с Цариградската патриаршия. Украинската православна черква е под върховенството на Руската православна черква от далечната 1686 година.
Същевременно Вароломей прикани Руската православна черква (РПЦ) да признае правото на автокефалия на украинците. " Украинският проблем стана причина за конфликт с братската Руска черква. На нея ѝ е мъчно да проумее, че както Вселенската патриаршия освободи доста от балканските нации, отслаби себе си, само че призна правото им на вътрешно самоуправление, църковна самостоятелност, автокефалия и издаде томоси за основаването на поместни църкви, по този начин и Москва следва да признае, че украинският народ, върху който тя няколко епохи имаше пълномощия, има право на църковна самостоятелност, на автокефалия ", означи Вартоломей по време на среща с предстоятеля на Неакринийска и Каламарийска митрополия Юстин, който поддържа позицията на патриарха.
Синодът на РПЦ разгласи за недействително и политическо стимулирано решението на Цариградската патриаршия да анулира акта от 1686 година за предаване на Киевска митрополия под върховенството на Московската патриаршия. РПЦ се надява Константинопол да промени решението си, само че до тогава в Москва ще считат Вартоломей за еретик.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР