Православната църква почита Свети Андрей, наричан Първозвани, защото станал последовател

...
Православната църква почита Свети Андрей, наричан Първозвани, защото станал последовател
Коментари Харесай

Празнуваме Андреевден, денят започва да расте

Православната черква уважава Свети Андрей, именуван Първозвани, тъй като станал почитател и възпитаник на Иисус Христос преди всички други апостоли. Денят на апостола е огромен църковен и национален празник.
Когато апостолите се разпръснали по света, с цел да проповядват Евангелието, Андрей обиколил доста земи - Византия, Тракия, Русия, Рим и други Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими заболявания. За проповядването на християнската религия свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст. По време на ръководството на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград в църквата " Светите апостоли ". През 1208 година главата му била пренесена в църквата " Св. Петър " в Рим, а през 1964 година, с цел да бъде почетено подобряването на връзките сред Римокатолическата черква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия. Името на деятел Андрей постоянно се среща в Евангелието.
Вярва се, че светията е настойник на мечката и неин повелител. В доста предания се споделя, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.
Андреевден е директно обвързван в националния календар с визиите за прехода от есента към зимата. В България празникът се назовава Едрей, Едринден или Мечкин ден. Вярва се, че от този ден всичко наедрява  - здраве, благосъстояние, в това число и денят, който нараства колкото просено (житно, маково или синапено) зърно. На Андреевден се меси пита и се поставят на масата зърнени храни - жито, леща, грах,  храни, които набъбват, с цел да пораства всичко и да се усилва през годината.
Имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан и др. 
Отец Стилиян, ръководител на една от трите църкви в България, носеща името на първия Христов възпитаник - тази в София - сподели за БНР: 
" Свети деятел Андрей е бил един от най-уважаваните апостоли. Споменава се в благославянето на петте хляба и трите риби, само че се загатва и когато има хора, които желаят да приказват с Христос. Препредавайки един към различен апостолите, постоянно се стига до мнението на свети деятел Андрей, който по-късно отива и споделя: " Наставниче, имаш подобен случай, има подобен случай ". Той е очевидец на чудесата и по-късно до ден сегашен прави чудеса ". 
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР