Православната църква почита на първи февруари паметта на свети мъченик

...
Православната църква почита на първи февруари паметта на свети мъченик
Коментари Харесай

Църквата почита Св. мъченик Трифон

Православната черква уважава на първи февруари паметта на свети страдалец Трифон.

Денят, прочут в националната традиция като Трифон Зарезан, дълги години е отбелязван по остарял жанр на 14 февруари и е обвързван със зарязването на лозята преди идването на пролетта. "Преместването " му две седмици по-рано се дължи на прекосяването към Григорианския календар през 1968 година Понастоящем на 14 февруари православните християни почитат успението на св. Кирил.

Св. страдалец Трифон е роден към 225 година в село Комсада, в региона Фригия, Мала Азия, в семейство, което овреме разпалва у него обич и лоялност към Бога. Живее праведно и умира страдалчески поради вярата си в Иисус Христос. По време на гоненията против християните, когато римският императорски трон е ангажиран от Траян Деций (249 - 251 г.), Трифон е задържан, подложен на мъчения и обезглавен.

Според националните обичаи свети Трифон е настойник на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се прави ритуално зарязване на лозята. Според етнографи в основата на празника се крие античният фетиш към Дионисий - бога, който в древността почитали като настойник на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да вършат вино. В негова чест се чествали така наречен дионисиади, присъщи с буйните си игри и забавление измежду природата.

Трифоновден е включен към цикъл от три поредни дни, наречени Трифунци. На 1 февруари се чества Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - свети Симеон.

Имен ден имат Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Трифула, Тричко, Тричо, Тричка, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР