Православната църква почита днес Света Анна - майката на Дева

...
Православната църква почита днес Света Анна - майката на Дева
Коментари Харесай

На зимната света Анна - навън не е за мъже

Православната черква уважава през днешния ден Света Анна - майката на Дева Мария. Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. 

В превод от иврит името значи " берекет ".

Света Анна се счита за настойничка на брака, фамилията, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните дами.

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Те трябвало да понасят публичния упрек, защото бездетството, считано за Божие наказване, не се посрещало със състрадание. С молитва и вяра пристигнала вестта за дълго чаканата рожба, която ще бъде наречена Мария. Анна дава обещание да посвети детето си на работа на Бог. 

Народът уважава този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и вълшебства. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно откриват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват към огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо към стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клончета от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през идната година, и то за добър момък. Според вярванията мъжете не трябва да излизат от вкъщи си, тъй като на открито дебнат самодиви, които отвличат самотни господа. 

Църквата уважава Света Анна няколко пъти в годината - на 8 и 9 септември, когато честваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоменаваме нейните родители - Свети Йоаким и Света Анна. На 25 юли се отбелязва денят на успението (смъртта) й.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР