Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец

...
Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец
Коментари Харесай

Почитаме Свети Никола - покровител и закрилник

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола. Архиерейска литургия за Никулден ще отслужи Белоградчишкият свещеник Поликарп, който е викарий на патриарх Неофит.

Още от дребен Свети Никола бил теоретичен на положителни каузи и твърда религия в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.

Празникът се пада по време на Рождественския пост, само че в чест на светеца Църквата позволява на този ден да се яде риба. А съгласно националното вярване свети Николай сторил знамение, запушвайки с шаран дупката на продънен транспортен съд и избавил моряците от сигурна гибел.

Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не трябва да падат на земята и не се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, с цел да бъдат здрави през годината.

Денят се празнува и като формален празник на град Бургас, отбелязва БНР. Светецът е уважаван като покровител на моряците, риболовците и банкерите.

Според националните поверия точно св. Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима идва точно след 6 декември. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се подвига през целия ден. " Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава. " - споделя националната приказка.

Много митове се свързват с личността на Свети Никола, считан главно за настойник на риболовците и мореплавателите. Приживе - за разлика от множеството светци, той бил състоятелен, а в доста предания бихме срещнем и определението " лихвар, който помагал на бедните ". Най-популярната легенда обаче е по какъв начин Свети Никола е избавил достойнството на трите дъщери на търговец, изгубил благосъстоянието си. В тези времена една госпожица не можела да се омъжи, в случай че няма зестра, само че обеднелият татко не можел да обезпечи такава.

В някои от версиите на легендата се приказва, че даже трите млади дами ги грозяла заплахата да бъдат превърнати в блудници. Според легендата, когато клетият татко бил подготвен да продаде някоя от дъщерите си за развратница, Свети Никола подхвърлял през прозореца торбичка с жълтици и по този начин спасявал девойката от срам. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други, кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и мита за Свети Никола - първообраза на Дядо Коледа.

На този ден честват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР