Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани.

...
Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани.
Коментари Харесай

Денят на Св. Андрей Първозвани е, Андрея и Първан черпят

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани. Имен ден честват Андрей, Андрея, Андриян, Андро, Храбър, Храбрин, Силен и Първан.

Името Андрей значи „ неустрашим, здрав, кален ”. В националната традиция този ден е по-известен като Андреевден и се свързва с прехода сред есента и зимата.

Апостол Андрей е първият от 12-те апостоли, който Исус повикал, с цел да тръгне с него.

Андрей жадувал за божествената истина още от най-ранна възраст. Когато в Юдея се появил Йоан Кръстител, той станал един от неговите възпитаници. Един ден Йоан показал на Андрей минаващият през народа Исус и му споделил: “Ето агнеца Божи! ”. Когато чул това, Андрей тръгнал след Христос и прекарал с него целия ден. След това той намерил брат си Симон (Петър) и му съобщил за идването на Спасителя.

В националната традиция този ден се назовава още Едрей, Едрин или Мечкин ден. Народът е вярвал, че Свети Андрей е настойник на мечките. Преданията описват, че светецът идва, яхнал мечка, и прогонва дългите нощи. Според националното поверие от 30 ноември стартира повишаването на деня.

На трапезата се поставят фасул, леща, царевица, жито и други зърнени храни, тъй като те са знак на плодородието. Всеки би трябвало да хапне от варивото, с цел да е здрав през годината и да му наедрява шансът като варено зърно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР