Православната църква днес отбелязва Въведение Богородично - празник, посветен на

...
Православната църква днес отбелязва Въведение Богородично - празник, посветен на
Коментари Харесай

На Въведение Богородично се чества християнското семейство

Православната черква през днешния ден отбелязва Въведение Богородично - празник, отдаден на християнското семейство и на християнската юноша.

На този ден 3-годишната Мария била отведена от родителите си Анна и Йоаким в Йерусалимския храм и отдадена в служение на Бога. Така двамата изпълнили обещанието, което дали преди зачеването на щерка си. Светата Дева била оставена на първото ходило пред храмовия вход и - за изненада на всички присъстващи - неподдържана от никого, се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Там първосвещеникът Захария я посрещнал и я въвел в Светая Святих.

Денят става знак на въвеждането на младежа в храма, в лоното на църквата и вярата и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и брачният партньор ѝ Йосиф. На Въведение Богородично православната черква предлага на родителите да водят децата си на свещенодействие, да им описват за вярата и библейските събития и по този начин да ги възпитават в християнски дух.

Празникът е въведен в Константинополската черква през 7 век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата черква - през 1374 година от папа Григорий Единайсети.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР