Православната църква днес отбелязва Сирни Заговезни, празника на всеобщото опрощение,

...
Православната църква днес отбелязва Сирни Заговезни, празника на всеобщото опрощение,
Коментари Харесай

Православните християни празнуват Сирни Заговезни

Православната черква през днешния ден отбелязва Сирни Заговезни, празника на всеобщото помилван, именуван още Прощална неделя и Поклади. Празникът постоянно е седем седмици преди Великден.

По традиция на този ден младите желаят амнистия от по-възрастните. Вечерта на празника при родителите се събират фамилиите на техните синове, дъщери, внуци, с цел да заговяват от млечни храни. За трапезата се подготвят баница със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки, защото по-късно и млечните артикули са неразрешени за постещите до Великден.

Извършва се обичаят хамкане с парче бяла халва или варено яйце. Те се завързват на червен конец, най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето/халвата с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.

Характерни традиции са също Оратници и маскарадните игри. Оратници е обвързван със запалването на празнични огньове. На доста места в страната традицията е високите пламъци да се прескачат за здраве. В някои краища на страната по Заговезни има и кукерски игри, а маските би трябвало да прогонят злите духове. Карнавалът символизира успеха на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР