Православната църква чества днес Св. Равноапостолна Нина. Имен ден празнуват

...
Православната църква чества днес Св. Равноапостолна Нина. Имен ден празнуват
Коментари Харесай

Денят на св. Нина е, честито на имениците

Православната черква празнува през днешния ден Св. Равноапостолна Нина. Имен ден честват всички, кръстени Нина, Нино, Адам, Калчо.

Името е с античен вавилонски генезис – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и значи „ огън “, „ пламък “. 

Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил родственик на св. Георги Победоносец, а майка й - сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесетгодишна св. Нина отпътувала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (дн. Грузия). Там тя стартира да популяризира вярата в Исус Христос. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо угощение. Изведнъж тогава се случва знамение. Езическият кумир, който е обект на молебствия от страна на локалните поданици, бива изумен от гръмотевица и всички изпадат в суматоха. Легендата гласи, че точно Нина е провокирала това, защото се помолила на Бог да спре езическите дейности на грешниците

Случилото се кара Нина да остане в дн. Грузия и да продължи живота си там.

Св. Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към смирение.След гибелта ѝ, православието стартира да я уважава като светица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР