Православната църква чества днес Св. праведни богоотци Йоаким и Анна.

...
Православната църква чества днес Св. праведни богоотци Йоаким и Анна.
Коментари Харесай

Почитаме св. праведни богоотци Йоаким и Анна

Православната черква празнува през днешния ден Св. праведни богоотци Йоаким и Анна.

Йоаким произхождал от Давидовия жанр, а света Ана – от рода на Аарон. Били доста великодушни, милосърдни. За себе си изразходвали единствено една трета от приходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните. Те са родители на Дева Мария.

На три дни път от Йерусалим се намирал дребният градец Назарет. Там живели праведните Йоаким и Анна, които светата Църква назовава “богоотци ”.
Всекидневна тъга помрачавала живота на тези положителни хора: нямали деца. На един от огромните празници, Йоаким пристигнал със свои родственици в Йерусалимския храм. Искал да принесе жертва на Бога. Храмът бил претъпкан с народ. Застанал Йоаким пред първосвещеника и му разкрил желанието си. Първосвещеникът почнал да го укоряла, че поради греховете му, Бог не го благословил с деца. Йоаким се натъжил. Излязъл от храма, като се утешавал с мисълта за безбройните милости на Бога към израилския народ.

Скръбта му обаче станала толкоз огромна, че не поискал да се върне в къщи. Отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал той в молитва и непоколебим пост 40 дни. Молел се старателно Бог да се смили над него, да извърши знамение – да стане и той татко, както в миналото Авраам станал татко в дълбоки старини.
Вестта за паниката на Йоаким в Йерусалим стигнала в Назарет до Анна. Тя затъгувала даже повече от мъжа си. Считала себе си за причина за бездетството им. И като мъжа си почнала по този начин горещо да се моли на Бога да я облагодетелства с рожба.

Накрая ангел Господен застанал пред нея и ѝ споделил: „ Ано, Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли минаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена щерка , поради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде обещано избавление на целия свят. Ще я наречеш Мария “.

Ана незабавно дала заричане, че в случай че роди дете, ще го даде в работа на Бога.

В това време ангелът Господен се явил и на Йоаким в пустинята и му споделил: „ Бог чу твоята молитва. Жена ти Ана ще роди щерка, която ще бъде ваша обща наслада. За да се увериш в моите думи, иди в Йерусалим. Там при златните врата ще намериш жена си, на която към този момент е възвестена тази наслада “.
Щастливите съпрузи се срещнали в Йерусалим. Разплакали се взаимно за явяването на ангела и принесли дружно жертва в храма.

На 9 декември светата Православна черква празнува празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата й. Девет месеца по-късно – на 8 септември – пречистата Дева се родила на света.

Като навършила три години, дребната Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия Син, Господ Иисус Христос, била заведена в Йерусалимския храм. Тъй родителите ѝ изпълнили обещанието си: предали своята единствена рожба в работа на Бога.

Днес имен ден имат: Яким, Аким, Еким, Ачо и Анна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР