Правосъдната министърка Надежда Йорданова да бъде призована на разпит в

...
Правосъдната министърка Надежда Йорданова да бъде призована на разпит в
Коментари Харесай

ДПС иска Иван Гешев да извика на разпит и Надежда Йорданова 

Правосъдната министърка Надежда Йорданова да бъде призована на разпит в прокуратурата по отношение на нейно изявление, че адвокатски адвокатски фирми, близки до Движение за права и свободи, са свързани с процедури за предоставяне на българско поданство на чужденци против вложения.

За това упорства партията в сигнал до основния прокурор Иван Гешев, заяви нейният зам.-председател Хамид Хамид на брифинг в Народното събрание в сряда. Движение за права и свободи към този момент внесоха един сигнал в държавното обвиняване за хипотетична незаконна скица, по която са издадени на китайски и съветски вложители.

Искането за разпит на Йорданова става на фона на и началничката на кабинета му Лена Бориславова по гледище на самия Гешев. Двамата бяха призовани във Върховната касационна прокуратура, откакто основният прокурор беседва с министър-председателя в петък.

В понеделник държавното обвиняване заяви, че Петков е загатнал “имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната ” и по тази причина е свикан с Бориславова да дават “пълен лист ” с тези хора.

Междувременно антикорупционната комисия пък привика на разпит Надежда Йорданова, с цел да ѝ, за осъществени от Гешев нарушавания. Правосъдната министърка обаче отхвърли да се яви и съобщи, че скоро, откакто преди ден Конституционният съд постанови, че тя има такова право.

“Категорично заявяваме, че нито Движение за права и свободи, нито който е да е депутат от Движение за права и свободи, нито който и да е член на Движение за права и свободи, има каквато и да е връзка с така наречен “златни паспорти ”, нито има адвокатска адвокатска фирма, която се занимава с придобиване на българско поданство ”, съобщи Хамид в сряда, наблягайки, че партията му упорства Йорданова да бъде разпитана, “защото очевидно тя има информация, която е от голяма важност по инспекцията на златните паспорти ”.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък добави, че очевидно е процедура на ръководещите да вършат “единствено медийни внушения ”. Като образец в тази посока той уточни изказванията на премиера във връзка с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Кирил Петков нееднократно е заявявал, че Пеевски и още “сигурно 20 индивида ”. Гешев твърди, че министър председателят е направил сходни изказвания и по време на срещата им в петък и по тази причина е сезирал ВКП с искане Петков да бъде свикан да даде “пълен лист ” със обвинени в закононарушения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР