Правомощията й са широки - даже прекалено за вкуса на

...
Правомощията й са широки - даже прекалено за вкуса на
Коментари Харесай

ЕЦБ става на 20 години и за пръв път германец може да я оглави

Правомощията й са необятни - дори прекомерно за усета на някои хора. А 20 години след основаването й Европейската централна банка (ЕЦБ) може скоро да стане очевидец на немислимото - немец отпред на институцията.

Като се имат поради пълномощията, с които ЕЦБ се снабди за двадесет години битие, елементарно може да се не помни, че институцията стартира да работи с помощта на компромис. И не просто кой да е компромис. Докато европейските водачи се бореха за образуването на банката, беше ясно, че немец или французин отпред на институцията ще провокира безредици. Това разчисти пътя на холандския централен банкер Вим Дуйзенберг да поеме поста, когато бе основан.

С годините компромисите стават още по-трудни, а еврозоната са разшири до 19 страни. Докато Южна Европа приветства политиката на " евтините пари " на ЕЦБ след финансовата рецесия 2008-2009 година, банката би трябвало още веднъж и още веднъж да оправдава пред скептичните германци другите специфични ограничения, които ползва.

Първоначалният компромис също се разклати. След Дуйзенберг французинът Жан-Клод Трише пое поста. Французите сполучливо се аргументираха с претекста, че защото ЕЦБ е във Франкфурт, французин би трябвало да поеме най-високопоставената служба в институцията. След него пристигна сегашният президент на банката италианецът Марио Драги.

 Жан-Клод Трише
© Reuters

Жан-Клод Трише

Сега е подета самодейност немец да заеме управителния пост макар терзанията какво може да провокира това в регионите на Европа, където ограниченията за икономии не са изключително известни. Маркус Сьодер от консервативния Християнсоциален съюз, който в този момент е министър председател на провинция Бавария, настоя още през 2016 година за по-отчетлив немски почерк в дейностите на ЕЦБ.

Същевременно в една по-скорошна оценка анализатори от банка UBS вършат заключението, че " немското въздействие в съвета на ЕЦБ е прекомерно малко, като се има поради правилото " един човек, един глас. "

Големи са очакванията, че президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман ще поеме управителната служба от Драги отпред на ЕЦБ през есента на 2019 година, като за първи път представител на най-голямата европейска стопанска система ще получи един от най-влиятелните постове в Европа.

В паниката към избора на новия началник на банката могат да бъдат пропуснати достиженията на един от най-значимите планове в икономическата история на Европа - обща централна банка, което в подмяна значи обща отговорност за постоянна валута в еврозоната.

Дуйзенберг, който с стартирането на единната европейска валута на 1 януари 1999 година стана висш страж на парите на над 300 милиона души в 11 страни, даде ясно да се разбере през цялото време каква ще бъде главната цел на голямата новата институция - продобиване на доверието на хората, които желаеха постоянна валута, както постоянни бяха тяхната марка, франк или гулден.

Еврото е тяхната валута и те би трябвало да могат да разчитат на това, че то резервира цената си, съобщи Дуйзенберг. Огромната задача, пред която бе изправен индиферентният холандец, е разказана от някогашния създател на " Уолстрийт джърнъл " Мат Маршал в книгата му " Банката " (1991): " Най-трудната задача на Дуйзенберг е да преведе политиката на ЕЦБ през минното поле на националните ползи. "

Нарушени табута

Диапазонът на пълномощията, които дава постът, бе доста мощно показан от Драги през лятото на 2012 година. " ЕЦБ ще направи всичко, с цел да избави еврото ", съобщи италианският банкер. " Каквото и да коства ", добави той.

Дори критиците му признават, че простичкото заричане на Драги стабилизира еврозоната през най-тежката рецесия в късата й история, в миг, когато политиците се бавеха с решенията си. Това обаче не значи, че методът е безспорен.

" Ако ЕЦБ продължи по този начин, скоро ще купува остарели колелета и в подмяна ще пуска нови хартиени пари. " Такъв бе саркастичният коментар през лятото на 2011 година, насочен от Франк Шефлер, експерт в региона на финансовата политика към немската пробизнес партия " Свободни демократи ".

 Марио Драги
© Reuters

Марио Драги

Вярно е, че ЕЦБ, борейки се против ниската инфлация в Европа и пробвайки се да съживи слабата стопанска система, наруши някои табута. Това пък накара някои германци да жадуват за строгото държание на немската Бундесбанк, гарантиращо непоклатимост. Хората със спестявания имат чувството, че са ограбени, и то макар че, въпреки това, купуващите парцели печелят от ниските лихви по заемите.

Същевременно се води дело в съда за това дали ЕЦБ, която не е демократично определена институция, е надвишила пълномощията си под управлението на Драги.

И връзките на банката с елементарните жители не постоянно са гладки. През 2015 година ЕЦБ се реалокира от " Юротауър " в центъра на Франкфурт в нов стъклен небостъргач в източната част на немския банков метрополис. При откриването през март 2015 година маскирани протестиращи нападнаха полицията, възпламениха коли и хвърляха камъни в акция, проведена от антикапиталистическото придвижване " Блокюпай ".

Бъдещият почитан чиновник на Бундесбанк Буркхард Балц от дясноцентристкия Християндемократически съюз сподели пред бизнес изданието " Ханделсблат " през януари, че " близо 20 години след основаването на ЕЦБ е пристигнало времето да се регистрира какво е било направено добре и какво не чак толкоз ".

*Европейската централна банка е фактическият правоприемник на Европейския паричен институт (ЕПИ). ЕПИ е основан при започване на втория стадий на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, като задачата му е била да спомага за прекосяването на европейските страни към еврото и да приготви основаването на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската система на централните банки (ЕСЦБ). Европейският паричен институт заема мястото на Европейския паричен кооперативен фонд. ЕЦБ заменя ЕПИ на 1 юни 1998 година по силата на Договора от Маастрихт, само че придобива действителна власт на 1 януари 1999 година с въвеждането на еврото. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР