Правомощията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане

...
Правомощията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане
Коментари Харесай

Цацаров: КПКОНПИ не се нуждае от нови правомощия, а действащите да не се ограничават

" Правомощията на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) не следва да бъдат ограничавани и най-много пълномощията на Дирекция " Противодействие на корупцията ". В същото време обаче тази дирекция и самата комисия не се нуждае от спомагателни пълномощия. Действащите би трябвало да бъдат непокътнати. Комисията има капацитет да извърши дилемите си. " Това сподели актуалният основен прокурор Сотир Цацаров преди чуването му в парламентарната комисия като претендент за ръководител на КПКОНПИ, съобщи БГНЕС.

Цацаров заяви, че по време на чуването си във вторник ще подчертава главно върху нуждата от смяна в работата на Дирекция Противодействие на корупцията, на увеличението на нейния цифров състав, ще подчертава върху нуждата от радикално нов метод в работата на самата комисия и нейната администрация.

Необходимите законодателни промени съгласно Цацаров са свързани с това да бъде прецизиран кръгът на лицата, които са с така наречен висши обществени длъжности. В момента те са един голям и неработещ брой, сподели Цацаров и даде образец: кое постанова измежду тия лица да бъде включен шефа или изпълнителния шеф на Българския състезателен тотализатор, както и шефове на районни поделения на изпълнителни организации.

Според Цацаров може би е нужен и усилване на парламентарния надзор върху КПКОНПИ. Тази комисия главно се регистрира пред Комисията за надзор на СРС. Струва ми се, че тя би трябвало да се регистрира и пред Комисията по вътрешна сигурност и пред Комисията по противопоставяне на корупцията и парламентарна нравственос – тази, която в действителност е водеща при процедурата по желание на ръководител, сподели още Цацаров.

Настоящият основен прокурор заяви, че на 5 или 6 декември би следвало да е ясно решението на Венецианската комисия по питането на правосъдния министър за отговорността на тримата огромни в правосъдната власт.

Българската страна ще извърши решението на комисията в границите на конституционния ред, съобщи Цацаров.

Запитан за пожара в „ Пирогов ”, основният прокурор сподели, че водещата версия за момента е тютюнопушене наоколо до рисков източник. Пожаротехническата комисия би трябвало да удостовери тази версия. Цацаров изрази признателност към лекарските екипи и огнеборците, които са предотвратили голяма покруса.

От своя страна определеният и назначен с декрет на президента за нов основен прокурор Иван Гешев разяснява самодейността на Румен Радев за необятен публичен спор за " цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функционалности, мястото ѝ в правосъдната система и връзките с други институции ".

Президентът има право да насочва апели. Аз не разбрах тъкмо какви са границите на този спор, какво тъкмо би трябвало да бъде дебатирано. Когато президентът дефинира рамките на дебата и в случай че бъде поканена прокуратурата, ще се отзовем, съобщи Гешев.

Дебатите за промени в Конституцията не стартират в този момент, те просто не престават. Ако някой има тезата за това, че може да ги организира и в различен формат и в различен мащаб – това би трябвало да бъде приветствано, съобщи от своя страна Сотир Цацаров.

Цацаров и Гешев участваха през днешния ден в Европейския парламент в Брюксел в конференция „ 12 години Механизъм за съдействие и инспекция в България: Равносметка “. Форумът е проведен от евродепутата Емил Радев, който е заместник-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Механизмът за съдействие и инспекция е изчерпал своята полза, той всъщност не спомага за прогрес. Надяваме се да завърши бързо, а всички български институции да продължат да вървят по верния път, разяснява Иван Гешев.

Няма страна в света, която да се е справила с престъпността. Това, което можем да създадем е да продължим да работим, заключи новият основен прокурор. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР