Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете

...
Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете
Коментари Харесай

МВР е с ограничен ресурс, а частните охранители са 200 хил., коментира Терзийски

" Правомощията, които се дават на локалното самоуправление и на кметовете по този закон и сега съществуват. Те могат да изградят звена за самоохрана или да подписват контракти с частни охранителни компании за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират обособените типове охранителна активност ", разяснява пред НоваТВ шефът на " Национална полиция " Христо Терзийски, опасенията на президента и основния прокурор от новия закон, който регламентира частната защита.

Според него за сигурността на обществото би трябвало да се грижи Министерство на вътрешните работи, а страната има задоволително принадлежности, тъй че частните охранители по дребните обитаеми места да не надвишават правата си.

Ресурсите, които са в ръцете на страната и в частната активност, са разнообразни. В частната охранителна активност са включени над 200 000 чиновници, а 1800 компании имат лицензи за защита. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в ограничението на похищенията върху популацията, добавя Терзийски.

Той смята, че полицията е с стеснен запас, макар че през миналата година са назначени повече от 1200 души точно в слабонаселените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.

" Мотивите на президента и основния прокурор са основателни и са залегнали в самата конституция, защото тя разпорежда на Министерски съвет чрез Министерство на вътрешните работи точно упражняването и управлението на публичния ред и сигурността ", разяснява пред Българска национална телевизия Тодор Байчев от Българска социалистическа партия

Според него, прехвърлянето на частни субекти на тези действия на процедура е абдикация от държавността. Министерски съвет чрез Министерство на вътрешните работи би трябвало да предлага качеството на услугата сигурност да бъде отмерено и еднообразно във всяка една точка на страната.

Припомняме, в понеделник, 12 март, основният прокурор Сотир Цацаров, а след него и президентът Румен Радев сезираха Конституционния съд по отношение на спортните текстове в Закона за частната охранителна активност.

По думтие на президента " страната няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в обитаемоте места, включително в така наречен урбанизирани територии ".

На 19 януари и ДБГ желаеха президентско несъгласие върху Закона за частна охранителна активност. От партията приканиха президентът Радев да сезира и Конституционния съд за пояснение на част от текстовете.

В края на януари работодателите също желаеха президентско несъгласие върху този закон. Техните претекстове бяха разнообразни - желаят по-лек лицензионен режим за частната охранителна активност. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР