Правният център "Адала", защитаващ правата на арабското малцинство в Израел,

...
Правният център "Адала", защитаващ правата на арабското малцинство в Израел,
Коментари Харесай

Правозащитна организация оспорва пред израелски съд новия закон за еврейската национална държава

Правният център "Адала ", защитаващ правата на арабското малцинство в Израел, подаде иск в Върховния съд против противоречивия нов закон за еврейската национална страна, съобщи АП.

Правозащитната организация на израелските араби счита, че законът има "очевидни характерности на апартейд " и отхвърля гражданските и национални права на палестинците в родните им земи. По тази причина съгласно нея той би трябвало да бъде анулиран. Законът, признат от Народното събрание предишния месец, дефинира Израел като национална страна на евреите и лишава арабския от статута му на втори формален език наедно с иврит, отреждайки му единствено "специален статут ". Според критиците законът маргинализира арабското малцинство в Израел, до момента в който поддръжниците му считат, че той подсигурява бъдещето на Израел като страна на еврейския народ за генерации напред.

Десетки хиляди стачкуваха против закона в Тел Авив в събота, призовавайки той да бъде изменен за да се подсигурява тъждество за малцинствата в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР