Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване

...
Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване
Коментари Харесай

Цачева за „царските имоти“: Няма правно основание за намеса на изпълнителната власт във висящите спорове


Правните последствия от оповестяването на противоконституционност на Закона за оповестяване държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени единствено по законодателен път при отчитане на влезлите в действие правосъдни решения. Това е заключението на работната група, основана в Министерство на правосъдието, за което осведоми правосъдният министър Цецка Цачева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цачева изясни, че работната група е основана във връзка писмо на Симеон Сакскобургготски. „ Отправено в края на октомври до ръководителя на Народно събрание, министър-предателя и до омбудсмана, с предложение да се потърси отговор за споразумяване на проблемите, свързани с „ т. нар царска реставрация “ като се държи сметка за обстоятелствата такива, каквито те са в годините насам “, сподели Цачева. Тя изясни, че работната група е имала за задача да откри отговор на въпросите, свързани със следните обстоятелства и ги изброи.

С решение на Конституционния съд 1998г. е разгласен за противоконституционен законът, с който през 1947 са национализирани парцелите на царете Фердинанд, цар Борис III и техните наследници. 41-ото Народно събрание с преднамерено решение приема Мораториум за прекъсване на разпоредителните покупко-продажби с възобновените към този миг на наследниците на Фердинанд и Борис III. Изрично в решението е записано, че прекъсването се постанова до приемането на специфичен закон. След декември 2009г. са заведени каузи от страна на страната, част от тях завършили с влезнали в действие решения в интерес на страната, изясни Цачева. Тя уточни, че има три тъжби в Страсбург от наследниците на Борис III, които към този миг не са комуникирани. Това значи, че Министерството на правораздаването няма информация по хода на тези каузи.

„ Работната група завърши своята работа с изрично умозаключение, че изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет не може да предприеме никакви дейности в тази посока по причина, че висящите каузи са от подготвеност на самостоятелната правосъдна власт. Както ясно е посочено в решението за Мораториума, признат от 41 Народно събрание през декември 2009г., действието на този мораториум се простира до приемането на специфичен закон, който естествено е от компетентността на законодателната власт “, изясни Цачева. Тя акцентира, че няма правно юридическо съображение за интервенция на изпълнителната власт във висящите разногласия към този миг.

Единодушното умозаключение е, че този въпрос с оглед обстоятелствата такива, каквито са сега отвън правосъдните разногласия може да бъде решен със специфичен закон. „ От което следва, че няма място за интервенция на изпълнителната власт, в частност на Министерство на правосъдието, на Министерски съвет като цяло по тази тематика “, означи тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР